2024. július 17., szerda

Fehér lyukhímzés, komádi subrika, úri hímzés

A Polák Margit hímzéspályázatra beérkezett legjobb munkák kiállítása Szabadkán

Diósi Mihályné Polák Margit doroszlói hímzőasszony tiszteletére és emlékére 1997 óta hirdeti meg kétévenként hímzéspályázatát a Vajdasági Magyar Folklórközpont. A pályázatra beérkezett legjobb munkákból szombaton a VMF szabadkai székházában immár nyolcadik alkalommal nyílt kiállítás. Mint Szeles Gizella, a VMF elnöke a megnyitón elmondta: ezúttal 51 alkotótól 183 munka érkezett be, Vajdaság 12 településéről. A dr. Bárkány Ildikó néprajzkutató, dr. Ozsváth Gábor Dániel néprajzkutató és Jelinek Márta Népi Iparművész összetételű zsűri 124 alkotást talált bemutatásra méltónak. Silling Léda etnológus, antropológus a megnyitón kiemelte: a kiállításon láthatjuk a Folklórközpont kitartó képzőmunkájának jó eredményét.

Külön elismerésben részesült kiállított munkájáért Dávid Irén és Jeges Ilona (mindketten szabadkaiak) és Kolenák Ibolya (Szenttamás), tizenketten pedig dicséretben részesültek. A Folklórközpont ajándékát sokéves odaadó munkájáért a temerini Klajner Viktória kapta.

A megnyitón Brindza Beatrix népdalokat énekelt. A kiállítás Szabadkán, a Dózsa György utca 17-es szám alatt e hó 26-áig munkanapokon 10 és 16 óra között tekinthető meg.