2024. július 17., szerda

Vajdasági írók a könyvhéten

A 83. Ünnepi Könyvhetet ma délután 4 órakor Ferdinandy György József Attila-díjas író nyitja meg Budapesten, a Vörösmarty téren. Erre az alkalomra 95 anyaországi és határon túli kiadó 335 újdonságot jelentetett meg. Nem csak a magyar fővárosban, hanem több vidéki városban is felállítják a könyvsátrakat és ezeken a helyszíneken is alkalmuk lesz az olvasóknak találkozniuk a vajdasági írókkal is, dedikáltatni velük a megvásárolt köteteiket.

Lapunk több munkatársa is szerepel alkotásával az Ünnepi Könyvhéten: Kontra Ferencnek, a Kilátó szerkesztőjének a Magvető Kiadó Körkép 2012 című antológiájában és a Magyar Napló Az év novellái 2012 című válogatásában egyaránt szerepel novellája. Szombaton 15 órakor Budapesten, a Liszt Ferenc téren dedikál, este 7 órától pedig a könyvheti hajón a Magyar Napló többi szerzőjének a társaságban.

Csík Mónika kolléganőnk Mákvihar című, a zEtna kiadásában megjelent gyerekverskötetét pénteken 11.30 órakor Szegeden, a Reök-palota előtti téren mutatják be. Ugyanitt 16 órától 17 óráig dedikál. Budapesten, a Vörösmarty téren szombaton 16 és 17 óra között kerül sor a dedikálásra. A balatonfüredi kistérséghez tartozó Balatonakalin pedig vasárnap 16 órától találkozik az irodalom iránt érdeklődőkkel.

Szögi Csaba, a Képes Ifjúság szerkesztője pénteken 17 órától Szegeden a Reök-palota előtti téren dedikálja a zEtna kiadásában megjelent Utolsó éjszakánk Velencében című kisprózakötetét. Budapesten, a Vörösmarty téren szombaton 17 és 18 óra között dedikál, vasárnap Balatonakalin találkozhatnak vele az olvasók. Hétfőn Zentán, a könyvnapon este 7 órától a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában kerül sor az Utolsó éjszakánk Velencében című kötet bemutatójára.

Sándor Zoltán, lapunk belpolitikai szerkesztője, a Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat főszerkesztője pénteken délután a Reök-palota előtti pódiumbeszélgetésen vesz részt, este a zEtna szerzőinek – köztük Csík Mónika és Szögi Csaba társaságában – a Grand Caféban lép fel. Balatonakalin vasárnap délután ő is részvevője az irodalmi beszélgetésnek.

A zEtna Figurák után kutat című kötetének egyik szerzője Mihályi Czobor néven Fekete J. József , lapunk zombori újságírója. A könyvheti listán lapunk nyugalmazott újságírójának, Németh Istvánnak a Forum kiadásában megjelent Felhőnézők kötete is szerepel.

DEDIKÁLÁSOK A VÖRÖSMARTY TÉREN

A budapesti Vörösmarty téren a Vajdasági Magyar Könyvkiadók standján a következő szerzők dedikálnak: pénteken 14 és 15 óra között Jung Károly (Ikerkönyvek 2., Forum Könyvkiadó), szombaton 11 és 12 óra között Harkai Vass Éva (Szív és nők, igen és nem, Forum kiadó), 14 és 15 óra között Sirbik Attila, Szajkó István (Színes por, Életjel Kiadó) és Beszédes István, Rajsli Emese (Figurák után kutat, zEtna), 15 órától Németh Ferenc (Ady vonzáskörében, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet), Péter László (Keresztapám nadrágja, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet), 16 órától Tóbiás Krisztián (Túlíratok, zEtna), 17 és 18 óra között Bozsik Péter (A pálinka dicsérete, zEtna).

A többi könyvkiadó standján az alábbi vajdasági szerzőkkel találkozhat a közönség: a Püski standján pénteken és szombaton 14 órától, vasárnap 11 órától Szabó Palócz Attilával (VERSeny(v)), az Agavé standján szombaton 15 órától a magyarkanizsai származású Baráth Katalinnal (A borostyán hárfa), a Felvidéki Magyar Kiadók standján szombaton 16 órától Ladik Katalinnal (Ladik Katalin legszebb versei), vasárnap 17 órától a Noran Libro standján Végel Lászlóval (Bűnhődés).

DEDIKÁLÁSOK VIDÉKI VÁROSOKBAN

Szegeden a Reök-palota előtt a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház standján pénteken 16 és 17 óra között Tóbiás Krisztián, 17 és 18 óra között

Bozsik Péter dedikál, 17.30 órától könyvheti pódiumbeszélgetésen vesz részt Beszédes István, a zEtna vezetője, este 8 órától a Grand Caféban (vagy Múzeumkert) Könyvárusok Ciggedinben és más történetek címmel a zEtna szerzőinek könyvheti bemutatkozása.

Szegeden 13-án 17 órától a Grand Caféban Bencsik Orsolya (Akció van, József Attila Kör – Prae.hu – Forum, Újvidék).

Debrecenben ma a könyvheti rendezvénysorozat megnyitóján Tolnai Ottó mond beszédet, este Pilinszky kiskanala címmel Tolnai Ottó-irodalmi estre kerül sor.

VAJDASÁGI SZERZŐK

Az Ünnepi Könyvhétre megjelent listán szerepelnek más vajdasági szerzők is, például Gion Nándor (Véres patkányirtás idomított görényekkel, Noran Libro), Baranyai B. István (Sokágú síp, Dotnet Kft.), illetve szintén a tanulmányok címszó alatt szerepel a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Egyén és közösség című kötete, az Az év versei 2012 antológiában szerepelnek Beszédes István, Orcsik Roland, Fenyvesi Ottó, Ladik Katalin versei is, a Szép Versek 2012 válogatásban Orcsik Roland és Tolnai Ottó nevére bukkantunk, a Szeged effekt 2 (Areión Kulturális Közhasznú Egyesület) antológiájában Lennert Tímea és Wilhelm József nevével találkozunk. Az év novelláiban Majoros Sándor vajdasági származású író nevével is találkozunk. A zEtna kiadásában megjelent, már említett Figurák után kutat című antológiában Beszédes István, Rajsli Emese, Boško Krstić, Draginja Ramadanski és Sibelan Forester szövegeivel találkozhat az olvasó. Más antológiák is megjelentek az Ünnepi Könyvhétre időzítve, s mivel általában nem teszik előre közzé a szerzők névsorát, ezért biztosak vagyunk benne, hogy más vajdasági irodalmárok is szerepelnek verssel, prózával, tanulmánnyal a különböző szövegválogatásokban.

S még egy antológia, t9bb szerzővel: Gyöngykapu, Határon túli magyar írók antológiája.

Mind szerzőgárdáját, mind az írások jellegét és műfaját tekintve kivételesen sokszínű ez az antológia: pályakezdőktől élő klasszikusainkig harminckét szerző vonul fel verssel, elbeszéléssel, regényrészlettel, drámával, mesével – vagy tanulmánnyal, esszével, recenzióval. Mindegyiküket a magyar kulturális minisztérium ösztöndíjai (Székely János költészeti és drámaírói, Gion Nándor prózaírói, Benedek Elek gyermekirodalmi és Schöpflin Aladár kritikai ösztöndíjak) segítették munkájuk létrehozásában 2007 és 2009 között.

A szerzők: Balázs Imre József, Bálint Tamás, Bence Erika, Brestyánszki Boros Rozália, Cseh Katalin, Demeter Zsuzsa, Egyed Emese, Egyed Péter, György Norbert, Iancu Laura, Keserű József, Király Kinga Júlia, Lászlo Noémi, Mizser Attila, Murányi Sándor Olivér, Muszka Sándor, N. Tóth Anikó, Pieldner Judit, Polgár Anikó, Sántha Attila, Simon Réka, Szabó Róbert Csaba, Szakmány György, Szántai János, Szászi Zoltán, Száz Pál, Székely Csaba, Tari István, Tőzsér Árpád, Vicei Károly, Visky András, Zólya Andrea Csilla.