2024. július 17., szerda

Egy gazdag életpálya mérföldkövei

Kik voltak az eszményképei dr. Szöllősy Vágó Lászlónak?

Dr. Szöllősy Vágó László t nemrégiben a Magyar Kodály Társaság tiszteletbeli tagjává választotta. Ez volt az apropója annak, hogy a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Vendégünk című rendezvényén vasárnap estefelé őt faggatta életpályájáról, eszményképeiről Miklenovics Aranka.

Szöllősy Vágó László népművelőnek, pszichológusnak, lapunk nyugalmazott újságírójának fiatal korától egyik nagy eszményképe Kodály Zoltán volt. Mint a beszélgetés során kiderült, a nagy munkabírású, széles érdeklődésű, tudásszomjjal teli, a magyar kultúra ápolása iránt elkötelezett interjúalany példaképei között szerepelt például Szenteleky Kornél is. Élete első nagy eszményképe azonban kántortanító édesapja volt, akitől magyarságtudatot, istenhitet, az emberek iránti bizalmat, az emberek szeretetét, hagyománytiszteletet tanult.

A meghívott vendégek között volt dr. Nagy Kornél, – az egykori magyarkanizsai Kodály Zoltán Zeneegyesület koncertmestere –, a Soós-házaspár – a Ballangó együttes tagjai–, valamint Kapornyai Lívia versmondó, és felléptek a Lányi Ernő IME tagjai is. Közös énekléssel zárult az est: a szép számban megjelent közönség is énekelte Bogdán József papköltő Fohász a déli végeken című versét, amelyet Szöllősy Vágó zenésített meg 2004-ben.

Dr. Szöllősy Vágó Lászlónak több terve van, ezek egyike, hogy gyógyulása után önkéntes pszichológusként szeretne bekapcsolódni a szabadkai kórház onkológiai osztályának munkájába.