2024. július 17., szerda

A hazai támogatások is járnak nekünk!

Lovas Ildikó: joggal kérhetjük számon a tartományi, községi juttatások lecsökkenését, elmaradását

Mostanra nagyjából lezárult az összes első félévi pályázat, közzétették az anyaországi Bethlen Gábor Alap pályázatának eredményeit, megszületett a döntés az MNT pályázata esetében is, amely esetében 5 millió dinár került elosztásra. A héten nyilatkozta Magyar Attila, a Tanyaszínház vezetője, hogy nehéz anyagi helyzetben vannak, mert 20 év után az idén a produkciójukra nem kaptak anyaországi támogatást. A pályázati eredményekről, s egyáltalán a pályázati rendszerről Lovas Ildikóval, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosával beszélgettünk.

– Azt soha senki nem hangsúlyozza, ha köztársasági, tartományi vagy községi szintről megcsappan, illetve elmarad a támogatás. Mi itt élünk, itt vagyunk adófizető polgárok, megillet bennünket a támogatás. A Tanyaszínház esetében például a két évvel ezelőtti 1,2 millió dinárról 430 ezer dinárra csökkent. Azt hiszem, ez a valódi, a legnagyobb probléma. Ha kiszorulunk a hazai kulturális-pénzelosztó rendszerekből. Érthetetlen az is, hogy a korábbi megoldásokkal szemben miért nem tartja támogatásra érdemesnek a köztársasági művelődési minisztérium is a Tanyaszínházat, ezt a páratlan kulturális rendezvényt, amely akár idegenforgalmi szempontból is vonzó lehet – szögezte le Lovas Ildikó. Mint mondta, kapcsolatban van a magyar művelődési központokkal, értesül az anyagi gondjaikról, például az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület esetében, amelynek a rezsiköltségek és az egy alkalmazott fizetésének fedezése probléma.

– Ez az egyesület sem kapott anyaországi támogatást, ám úgy gondolom, Újvidék városnak ebben az új, egymás iránti bizalom légkörében át kellene gondolnia a Petőfi támogatásának kérdését. A politikának is szerepe van ebben, mert nyilván a felálló képviselő-testületben a VMSZ is jelen lesz, és ő fogja ezt képviselni és elérni. A vajdasági magyar közbeszédben kizárólag az anyaországi támogatás kerül szóba. Sokan sérelmezik,hogy kimaradtak az anyagi támogatásokból, amelyeket évtizedek óta kapnak, ugyanakkor sokan közülük évtizedek óta nem voltak az önkormányzatban, hogy kiharcolják a támogatást. Ha már harcolni kell érte. Ilyenkor bizony joggal merül fel az a kérdés, hogy ha a magyar jellegű rendezvényeket, egyesületeket az önkormányzatok nem támogatják, ellehetetlenítik, emlékezzünk csak a szabadkai Lányi Ernő székeire, amelyeket az önkormányzat el akart árverezni, vagy a törökbecsei Jókai-épületre, akkor mi is a polgári, európai érték? Ugyanis a polgári érték nem íztelen, szagtalan, nemzettelen vagy nemzet feletti fogalom. Abban is mérhető, ha egy nemzeti közösség kiszorul a támogatási rendszerből. Ezen változtatni kell az előttünk álló időszakban.

Érdemes megemlíteni egy pozitív példát: Szenttamáson lezajlott az első novella-antológia pályázat, mintegy 50 pályamunka érkezett be, a Forum Könyvkiadó vállalta, hogy megjelenteti a kötetet, a szenttamási önkormányzat pedig a nyomdaköltséget fizeti. Az MNT az egyéb költségeket fedezi, mintegy 1000 euróról van szó. Ez egy szép példája a községekkel való együttműködésnek, összefogásnak – emelte ki Lovas Ildikó.

– Azt kellene elérni a gondolkodásban, hogy ne legyen egy külön fiók az anyaországi támogatásnak és ezen belül is a NKA-nak, a Bethlen Gábor Alapnak stb., egy másik fiók a hazai támogatásnak, illetve külön az MNT-s vagy a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárságtól kapott támogatásnak. Egységben kell ezeket szemlélni. Az a fontos, hogy a projektumok megvalósuljanak, akár szerényebb körülmények között ebben a lehetetlen anyagi helyzetben. Hisz, ha egy nyári fesztivál megrendezéséhez sikerül 2,2 millió dinárt pályázatok útján szerezni, az egy magas pályázati összegnek számít, tekintettel a gazdasági helyzetre. Persze, mindenki lehet elégedetlen, de az a fontos, hogy legyen bennünk szolidaritás, odafigyelés, hogy a pályázati teret egységben szemlélve gondoljunk a legkisebbekre is, mert nekik is ugyanolyan fontos, hogy egy-egy rendezvényt meg tudjanak tartani, mint a legnagyobbaknak.

Támogatás a Tanyaszínháznak

A Tanyaszínháznak az anyaországtól a kiemelt nemzeti rendezvényekre megítélt támogatásból az MNT közvetítésével és az MNT közvetlen, a bánáti turnéra kötött támogatásával 1 millió dinár támogatás jutott. Az, hogy a Tanyaszínház fontos intézmény, bizonyítja, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap eszközeiből folyik az építkezés Kavillón. A további, szellemi építkezéshez azonban fontos lesz az összefogás, a tartományi támogatás visszaállítása is.