2024. július 17., szerda

A tanítványok látogatása

Neves művészettörténészünk, Bela Duranci épp 50 évvel ezelőtt, 1962 nyarán ismerte meg Kondor Béla festőművészt és Németh Lajos művészettörténészt Budapesten. A minap a Németh Lajos tanítványaiból alakult asztaltársaság tizenöt tagja vendégeskedett Vajdaságban, látogatásuk egyik célja az volt, hogy találkozzanak Bela Durancival, akit több évtizedes barátság fűzött mesterükhöz.

Az 1991-ben elhunyt Németh Lajos a modern magyar képzőművészet egyik legjelentősebb kutatója volt, legismertebb művei a CsontváryKosztkaTivadarról és HollósySimonról írott monográfiája, a Művészetsorsfordulója és a Modernmagyarművészet című munkája. Elméleti munkásságát a Minervabaglya és a Törvényéskétely című köteteiben summázta.

A szabadkai Raichle-palotában, vagyis a Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria emeleti termében került sor a Durancival való beszélgetésre

Bela Duranci Önéletrajz Kondor Bélával című művében számos naplóbejegyzésben szerepel Németh Lajos.

– Örültünk a Bela Durancival való találkozásnak. Magyarországon szakmai körökben nagyon sok tisztelője van. Mindig élvezettel hallgatjuk, hisz közismerten remek előadó, és nagyon sokat tanulunk tőle, óriási a szakmai tudása, tapasztalata, legendás a széles körű műveltsége. Minden olyan építész, művészettörténész, kultúrtörténész, irodalomtörténész számára, aki egy kicsit is foglalkozik a XIX. és XX. század fordulójának építészetével, művészetével, irodalmával, kultúrájával, annak megkerülhetetlen Duranci munkássága – mondta JurecskóLászló művészettörténész, aki nem először jár Vajdaságban. Legutóbb akkor járt Szabadkán, amikor bemutatták Duranci Önéletrajz Kondor Bélával című művét, amely magyarul is hamarosan megjelenik, sikerült pénzt szerezni a magyarországi kiadásához.

A művészettörténészek háromnapos látogatásuk során Szabadkán, Zomborban, Apatinban, Magyarkanizsán és Zentán jártak, ahol múzeumokat, műemlékeket látogattak, és mint Jurecskó megjegyezte, a természet szépségeiben is gyönyörködtek. A szabadkai Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria volt segítségükre e látogatás megszervezésében.

A magyarországi vendégek akkor jártak a szabadkai galériában, amikor a Műtermek éjszakája zajlott, és több szabadkai képzőművészünk is a Képzőművészeti Találkozó épületének második emeleti grafikai műtermében alkotott. A magyarországi művészettörténészek meglátogatták a művészeket, közöttük volt Török Tamás is, a Budapest Galéria munkatársa, aki már hosszú évek óta együttműködik a szabadkai Képzőművészeti Találkozóval.