2024. július 17., szerda

Tizenegy szöveg a drámapályázaton

Pénteken kezdődik a délvidéki magyar színjátszás ünnepe

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata színes programokkal készül a délvidéki magyar színjátszás napjának megünneplésére. Péntektől keddig tartó rendezvénysorozat keretében előadásokat láthat a közönség, emellett felolvasószínházzal és könyvbemutatóval is készülnek. Ennek kapcsán tegnap sajtótájékoztatót tartottak.

– Pénteken este 19.30-kor az Újvidéki Színház Dürrenmatt Angyal szállt le Babilonba című darabjával vendégszerepel a Jadran Színpadon. A darab érdekessége a szabadkai közönség számára, hogy társulatunk egyik tagja, Kovács Nemes Andor játszik egy jelentős szerepet az előadásban. Azért is érdekes, mert 18 újvidéki színész szerepel benne. Belépőjegyek a színház jegypénztáránál válthatók. Szombaton 19.30-kor a közönség a szilágyi Mosoly Amatőr Színjátszó Társulat Indul a bakterház című előadását tekintheti meg a Jadran Színpadon. Vasárnap, október 27-én tűzik műsorra a Kortárs Vajdasági Szerzők Felolvasószínházának előadásait. Az első díjnyertes előadás 17 órakor tekinthető meg, 19 órakor pedig bemutatkozik a másik díjnyertes előadás. 21 órai kezdettel az alkotók, a szerzők és a közönség egy vitafórumon vehet részt. A felolvasószínházat a Danilo Kiš Ifjúsági Klubban tartjuk – mondta a sajtótájékoztatón Körmöci Petronella, a társulat igazgatója.

Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház dramaturgja kiemelte, hogy az idén 16. alkalommal hirdették meg a drámapályázatot és rendezik meg a felolvasószínházat.

– A drámapályázatra tizenegy pályamű érkezett be. Az idei drámapályázat válogatói László Sándor, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára, színész-rendező, Körmöci Petronella, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának társulatigazgatója, színésznő, valamint jómagam voltam. A felolvasószínház előadásait Siflis Anna és Fülöp Tímea rendezik. A vitaest moderátora Szerda Zsófia, a vitaindítók pedig Hernyák Zsóka és Lénárd Róbert lesznek. Az idei drámapályázatot Baráth Katalin Anyáskodók és Rókus Zoltán Tyúklétra avagy mi csorog a nyakunkba című drámái nyerték – tudtuk meg Brestyánszki Boros Rozáliától.

A felolvasószínház előadására és a vitafórumra a belépés ingyenes. Hétfőn, október 28-án két szabadkai színjátszó csoport mutatkozik be, valamint könyvbemutató is lesz.

– A Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grundjának Semmi című előadása 16 órakor kezdődik a Jadran Színpadon, a Danilo Kiš Színházi Műhely Liselotte és a május című előadása pedig 20 órakor veszi kezdetét a Jadran Színpadon. A két előadás között, 18 órától egy könyvbemutatót tartunk. Varga Tamás A leves című drámakötetét mutatjuk be a Danilo Kiš Ifjúsági Klubban. Könyvvásárt is tartanak, és dedikálásra is lesz lehetőség. Ezek az események ingyenesen látogathatóak. Minden évben egy gálaesttel zárjuk ezt a programsorozatot. A gálaestet az idén Virág György, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze rendezte. A Pataki-gyűrű díj gálaestje kedden 19.30-kor kezdődik a Jadran Színpadon. A legrangosabb vajdasági magyar színészi díjra Mezei Kinga színésznő, rendező terjesztette fel az öt színészt. A zsűri tagjai Andrej Boka rendező, Antal Attila rendező, Góli Kornélia dramaturg, Jankovics Andrea színésznő, valamint egy szavazattal az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói is hozzájárulnak a döntéshez. A jelöltek között van Pámer Csilla, a szabadkai Népszínház színésznője, őt a Lila ákác Tóth Manci szerepéért jelölték. G. Erdélyi Herminát, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagját a Tristram Shandy című előadásban nyújtott alakításáért ajánlták. Mészáros Gábor, a szabadkai Kosztolányi Színház színésze a Nézőművészeti Főiskola Szagolnyák Imre szerepéért kapta a jelölést. Elor Eminát, az Újvidéki Színház művésznőjét az Álmodozók című előadás Isabelle-jeként nyújtott alakításáért, Virág György, a Zentai Magyar Kamaraszínház színészét pedig a Deficit című előadás Z szerepéért javasolták. Az idei ünnepségsorozat és a gálaest a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósul meg – emelte ki Körmöci Petronella a tegnapi sajtótájékoztatón.