2024. október 6., vasárnap

Óvakodj a macedón(ok)tól

FÉRFIKÉZILABDA - EB – SZERBIA ( I .)
A macedón szurkolók már Smederevón a Szerbia elleni felkészülésen is kiváló hangulatot teremtettek

Vasárnap az A és a B csoport mérkőzéseivel elkezdődik a 10. férfi-Európa-bajnokság, melyen 16 ország válogatottja – köztük a vendéglátó Szerbia és az 1. selejtezőcsoport győztese, Magyarország – lép pályára a minél jobb szereplés reményében. Elsőként a B csoport tagjaival, Németországgal, Macedóniával, Csehországgal és Svédországgal foglalkozunk, holnap pedig a D kvartett együtteseit (Horvátország, Norvégia, Izland, Szlovénia) mutatjuk be.

A csoport, melynek mérkőzéseit Nišben rendezik, első ránézésre nagyon kiegyensúlyozottnak tűnik, s minél tovább és részletesebben foglalkozunk a négy válogatott előző időszakban mutatott eredményeivel, annál inkább az lehet az ember következtetése, hogy ez az Európa-bajnokság legkiegyensúlyozottabb csoportja, és ember legyen a talpán, aki megjósolja, melyik három együttes jut tovább.
Az előző, ausztriai Európa-bajnokságon a csehek szerepeltek a legjobban: A Martin Liptak által irányított együttes a nyolcadik helyen végzett, annak is köszönhetően, hogy a csoport utolsó mérkőzésén simán nyert Magyarország ellen, amely kiesett, Csehország pedig bejutott a középdöntőbe. A csapat legjobbja a 2007 óta a német Kielt erősítő Filip Jicha, aki az előző Eb-n is szórta a gólokat, s bekerült a kontinensviadal all star csapatába. Az előző világbajnokság, melyet Svédországban rendeztek, a csehek részvétele nélkül zajlott.
A német válogatott egy fiatalításon esett át, és ez nemcsak a játékosokra, hanem a szövetségi kapitányra érvényes: a bajszos Heiner Brand – aki 1997-től ült a német kispadon – helyét segédje, a 47 éves Martin Heuberger vette át. Nem csoda, hogy az új kapitány a fiatalokra épít, hiszen 2011 júliusában az ifjúsági válogatottal világbajnokságot nyert. Ami az esélylatolgatást illeti, a felfiatalított német válogatott, ha elkapja a fonalat, jó eredményre is képes lehet, de a Magyarország elleni második felkészülési mérkőzésen az is bebizonyosodott, hogy egy taktikailag jól felkészült csapat sok borsot törhet az orruk alá. A csapat egyik motorja a 26 éves Uwe Gensheimer (Rhein-Neckar Löwen), aki 2010/2011-es idényben a Bajnokok Ligája legeredményesebb játékosa volt, s ugyanebben az idényben a Bundesliga legjobbjának járó címet is kiérdemelte. Rajta kívül még a két beállóstól, Christoph Theuerkauftól és Patrick Wienczektől várják a németek a gólokat. A német válogatott a 2011-es világbajnokságon 11. volt, a két évvel ezelőtti Eb-n pedig a 10. helyen végzett.
Ha a 2011-es világbajnokságon mutatott teljesítményt vesszük figyelembe, akkor a csoport első számú esélyesei a svédek, hiszen a Staffan Olsson és Ola Lindgren vezette északi együttes negyedik volt a világ legjobb csapatait felvonultató tornán. A dolog minimális „szépséghibája”, hogy a vb-t ők rendezték, vagyis minden meccsen élvezhették a közönség buzdítását. Svédország a hétvégén az Eszéken megrendezett Croatia-kupán szerepelt, s két győzelemmel (Szlovákia, Irán) és egy vereséggel (Horvátország) a második helyen végzett. Az első helyről döntő mérkőzésen a svédek legjobbja Kim Andersson volt hat góllal, és jól védett Johan Sjöstrand is, aki kilenc lövést, köztük egy hétméterest hárított. A svéd válogatott utolsó két felkészülési mérkőzését ma Kristianstadban és holnap Malmőben játssza a magyarokkal egy csoportban levő Oroszország ellen. A 2010-es kontinensbajnokságon a svédek csak a 15. helyet szerezték meg.
A csoport papíron leggyengébb együttese Macedónia, amely Magyarország mögött és Észtország, illetve Bosznia-Hercegovina előtt az 1. selejtezőcsoport második helyét szerezte meg. A macedónok legnagyobb sztárja Kiril Lazarov, aki Zágráb és Veszprém után Spanyolországba, az Atlético Madridba szerződött. Lazarov kétszer volt a Bajnokok Ligája legeredményesebb játékosa, s a 2009-es horvátországi vb-n egy világcsúcsot is beállított: 10 mérkőzésen 92-szer talált a kapuba (a második helyezett horvát Ivan Čupić „csak” 66 gólig jutott!), s főleg neki köszönhető, hogy Macedónia az óriási sikert jelentő 11. helyen végzett. A tavalyi világbajnokságra és a két évvel ezelőtti Eb-re sem sikerült kijutnia a válogatottnak, ennek ellenére nem szabad őket leírni, ugyanis a vendéglátó szerb válogatott mellett szinte biztos, hogy Macedónia élvezi majd a szurkolók leghangosabb buzdítását. A macedón drukkerek még a vendéglátó szerbiai szurkolóknál is gyorsabbak voltak, hiszen elsőként Nišben, s különösen a macedónoknak köszönhetően fogytak el a belépőjegyek. Éppen ezért nem árt óvatosan bánni a macedónokkal, mert aki félvállról veszi ellenük a mérkőzést, az nagyon könnyen ráfázhat a niši Čair Sportcsarnokban, még akkor is, ha a macedón szurkolók miatt biztos, hogy pokolian forró hangulat lesz.

Magyar győzelem Magdeburgban

Az utolsó simítások és keretszűkítés – erről szólnak az Európa-bajnokságokon szereplő válogatottak felkészülési mérkőzései. A szerb válogatott Smederevón 26:23-ra legyőzte Macedóniát, Magyarország Magdeburgban vágott vissza Németországnak a szombaton elszenvedett 31:33-as vereségért. Mocsai Lajos együttese – melyben a zentai származású Milorad Krivokapić két gólt lőtt – 22:21-re nyert vasárnap.

A felkészülési mérkőzések eredményei: Németország–Magyarország 36:33, Szerbia–Macedónia 26:23, Németország–Magyarország 21:22, Lengyelország–Szlovénia 25:24, Izland–Dánia 27:31, Horvátország–Svédország 29:24, Szlovákia–Irán 40:21, Horvátország–Szlovákia 32:23, Svédország–Irán 33:20, Spanyolország–Argentína 34:16, Dánia–Szlovénia 29:29, Izland–Lengyelország 31:31, Norvégia–Egyiptom 29:20, Svédország–Szlovákia 31:23, Horvátország–Irán 41:19, Norvégia–Egyiptom 20:23.


A csoport programja

1. forduló (január 15.): Németország–Csehország (17.20), Svédország–Macedónia (19.30).

2. forduló (január 17.): Macedónia–Németország (18.15), Csehország–Svédország (20.15).

3. forduló: (január 19.): Németország–Svédország (18.15), Csehország–Macedónia (20.15).