2024. október 6., vasárnap

Rambóban bíznak a norvégek

FÉRFI KÉZILABDA - EB – SZERBIA ( II .)
A horvát Ivan Balić sérüléssel bajlódik, de csapattársai is biztosra veszik, hogy pályára lép majd az Eb-n Vasárnap az A és a B csoport mérkőzéseivel elkezdődik a 10. férfi Európa-bajnokság, melyen 16 ország válogatottja – köztük a vendéglátó Szerbia és az 1. selejtezőcsoport győztese, Magyarország – lép pályára a minél jobb szereplés reményében. Másodikként a D kvartett együtteseit (Horvátország, Norvégia, Izland, Szlovénia) mutatjuk be, holnap pedig a C csoporttal (Magyarország, Franciaország, Oroszország, Spanyolország) foglalkozunk.

A D csoport mérkőzéseit Versecen a Millenium Sportcsarnokban rendezik majd meg, amely 4000 néző befogadására alkalmas.

A csoport első számú esélyesei a horvát válogatott, amely 2008-ban és 2010-ben is ezüstérmes volt az Európa-bajnokságon, s a 2009-es horvátországi világbajnokságon is a dobogó második fokára állhatott fel. A felkészülési mérkőzéseik jól sikerültek, hiszen a gyengécske Iránt, a közepes játékerőt képviselő Szlovákiát és az előző vb negyedik helyezettjét, Svédországot is legyőzték az Eszéken megrendezett Croatia-kupán. A jelenlegi edző, Slavko Goluža 2010 óta ül a kispadon, amelyet előtte Lino Červar koptatott. Goluža játékosként kétszeres világbajnok (1995., 2003.) és kétszeres olimpiai bajnok (1996., 2004.), vagyis volt már része világraszóló sikerekben, s most ugyanez a célja edzőként is. Goluža az utolsó pár napban a játékosok erejét és gyorsaságát szeretné növelni, ezért az edzések rövidebbek, de dinamikusabbak lesznek. Támadásban a csapat külön készül a szlovének 3-2-1-es védekezésére, valamint az izlandi és a norvégiai 6-0-ra is. Az eszéki torna legjobbjainak járó címet a hétmétereseket biztosan értékesítő Ivan Čupić, a kiváló kapus Mirko Alilović és a bődületes erejű lövéseiről ismert, 23 éves Domagoj Duvnjak kapták. A csapat esze, a kézilabda Messije, a 33 éves Ivano Balić sérüléssel bajlódik, de szinte biztos, hogy pályára fog lépni az Izland elleni első mérkőzésen (is).

Az izlandi válogatott két évvel ezelőtt bronzérmes volt, 2008-ban döntőt játszott az olimpián, s ezek az eredmények ismeretében nem meglepő, hogy a horvátok őket tartják a legkomolyabb ellenfelüknek az első hely megszerzésében. A jó nevű szövetségi kapitány, Gudmundur Gudmundsson együttese ezúttal is éremre éhesen érkezik az Eb-re. A csapat legjobbja, Izland legnépszerűbb sportolója, a csapatkapitány Olafur Stefansson sérülés miatt nem vesz részt az Eb-n.

Annak ellenére, hogy egy csoportban vannak az izlandiakkal, a szlovén válogatott a Dániában megrendezett Total Credit-kupán az Eb előtt pár nappal összemérte erejét az északi együttessel. A találkozót Izland nyerte 29:26-ra. A Boris Denič vezette együttes legjobbja Uroš Zorman volt 5 góllal, s ennyit dobott összesen a két Žvižej, Luka (2) és Miha (3) is. A válogatott játékosok jelentős része a szlovén bajnokságban játszik, s nagy meglepetés lenne, ha bárkit is sikerülne legyőzniük ebben az erős csoportban, ahol még Norvégia kapott helyet. Robert Hedin szövetségi kapitány az utóbbi napokban biztosan nem alszik nyugodtan, hiszen azok után, hogy a két kiváló kapusára, Kjetil Strandra és Steiner Egere nem számíthat, pár nappal ezelőtt kiderült, hogy szintén sérülés miatt a 140 válogatott mérkőzésen 553 gólt dobó Kristian Kjelling sem áll majd a rendelkezésére. A norvégeket azonban nem szabad leírni, ám legjobbjaik nélkül csak csodával határos módon alkothatnak maradandót. Az Egyiptom elleni második felkészülési mérkőzésen (az elsőt az afrikaiak nyerték 23:20-ra), Havard Tvedten tíz kapura lövésből tíz gólt lőtt, a 201 centiméter magas Christoffer Rambo (a név kötelez!) pedig ötször volt eredményes.



A csoport programja

1. forduló (január 16.): Norvégia–Szlovénia (18.10), Horvátország–Izland (20.10).

2. forduló (január 18.): Szlovénia–Horvátország (18.10), Izland–Norvégia (20.10).

3. forduló (január 20.): Izland–Szlovénia (18.10), Horvátország–Norvégia (20.10).