2024. október 6., vasárnap

„A terhet el kell viselni!”

X. FÉRFI KÉZILABDA - EB – SZERBIA

Vasárnap kezdődik és január 29-éig tart a 10. férfikézilabda-Európa-bajnokság, melyet négy szerbiai városban (Belgrád, Újvidék, Niš, Versec) rendeznek meg. A héten bemutattuk a B, a C és a D csoport csapatait, ma pedig az A jelzésű kvartett (Szerbia, Lengyelország, Dánia, Szlovákia) válogatottairól kérdeztük állandó szakértőnket, a vajdasági származású Csordás Zoltánt, aki a svájci TV Endingen edzője, és aki vasárnaptól Szerbiában tartózkodik majd, ugyanis az Európai Kézilabda-szövetség mesteredzői továbbképzésén vesz részt.

– A szerb csapat három meghatározó játékosa Momir Ilić és Marko Vujin, valamint Žarko Šešum. Fontos szerep juthat majd a 36 éves Dalibor Čuturának, valamint a beállós Bojan Beljanskinak, akinek az előnye a többiekkel szemben, hogy támadásban nagyon eredményes, s kiválóan védekezik. Veselin Vuković szövetségi kapitány sok információt begyűjthetett Rastko Stojanovićtól, aki a lengyel Kielcében játszik, s a lengyelek 16-os keretéből négyen is a csapattársai. Azért is lehet fontos Stojanović szerepe, mert a lengyel válogatott és a Kielce is ugyanazt a játékstílust játssza. Jó hír a szerbiai szurkolóknak, hogy úgy tűnik, Nikola Manojlović egészséges, s az is, hogy a kapus Darko Stanić mindig hozza a formáját.


• Milyen problémákkal szembesülhet ez a kiváló játékosokból álló válogatott?

– Két gondja lehet ennek a remek játékosokból álló szerb válogatottnak: az egyik, hogy a csapatból hiányoznak az igazi vízhordók, akik ütköznek, helyet csinálnak az átlövőknek, akik így kedvükre lövöldözhetik a gólokat. Ez a klubokban működik, azonban a válogatottban kevés ilyen szürke eminenciás van. A másik probléma talán még nagyobb: a szerb csapat legtöbb tagja Szerbiában tanulja meg a kézilabda alapjait, az úgymond „középiskolát” Magyarországon vagy Szlovéniában fejezik be, az „egyetemi” éveiket pedig Németországban vagy Spanyolországban töltik. Ez azt jelenti, hogy Vujint és Šešumot is a Veszprém nevelte ki, Ilić pedig Szlovénia után Németországba igazolt. Ezek a fiúk már nem tudják a szerb vagy a jugoszláv kézilabdát játszani, hiszen ők européerek lettek. Ilićnek birkóznia kell, nem várhatja azt, hogy a többiek csináljanak neki helyet, mint ahogy most a Kielben történik. Vujinnak pedig át kell mennie majd a balátlövő posztra, mivel az előző vb-n is azon a poszton dobálta a gólokat. Ha Vukovićnak sikerül egy olyan felfogásban játszatnia őket, amelyet ők a klubjaikban is játszanak, akkor nem lesz gond, mert a fiúk azt szeretik, abban „jól érzik” magukat. Olyan sémát kell Vukovićnak kitalálnia, ami mindenkinek jó: ez persze nagyon nehéz. Gond lehet az is, hogy ha a játékosok elkezdenek fáradni, akkor jönnek a régi berögződések, s hiába mond az edző egyet, ők mást fognak csinálni, pontosan azt, amit a napi edzéseken gyakorolnak.


• Szerbiában mindenki az első meccsen elért eredménytől teszi függővé a sikeres szereplést. Egyetértesz ezzel a felfogással?

– Az Eb-n minden meccs fontos, s nem is tartom jó felfogásnak, hogy sokan azt hangoztatják, hogy a lengyelek elleni első mérkőzés a legfontosabb. Valóban az, de egy kontinensbajnokság nem egy meccsről szól. A szerbiai játékosokon nagy a nyomás, hiszen a saját „udvarukban” játszanak, azonban ha ezt a terhet nem tudják elviselni, akkor nem kell kézilabdázni, hanem klikkerezni kell…
Ha Szerbia megnyeri a lengyelek elleni meccset, pár perccel utána már mindenki Európa-bajnokként kezeli majd a csapatot, ha azonban kikapnak, akkor mindenki a kiesésről beszél majd. Egy jó eredmény nagyot lendítene a szerbiai kézilabdán, amely már nem örvend akkora népszerűségnek ebben az országban, mint régen.


• Az ellenfelekről mit kell tudni?
– A lengyel csapat nehéz helyzetben van, hiszen a legjobb kapusuk, Szmal, valamint Marcin Lijewski, Bartłomiej Tomczak és Tomasz Rosiński sem áll majd Bogdan Wenta rendelkezésére. A kapusposzton gondjuk lesz, s habár az első felállításuk nagyon erős, a kispadjuk rövid. Ami a dánokat illeti, azt nem lehet elmondani, őket látni kell. Ha hagynának mesélni a dánok játékáról, három oldal lenne tele. Az ő kézilabdájuk fantasztikus, mivel ők nemcsak nyerni akarnak, hanem szenzációs kombinációk után szépségdíjas gólokat is akarnak lőni, élvezni akarják a játékot. Wilbek, a szövetségi kapitány egy személyben a sztár, az ész, az úttörő, az ő utasításait mindenki követi. A szlovák csapatnak egy nagy gondja van, ez pedig az izomzat mérete, amiben ők elmaradnak a többiektől. Van egy jó kapusuk Richard Štochl személyében, egy kiváló szélsőjük, Martin Straňovský, aki jövőre a Barcelonát erősíti majd, valamint egy fiatal átlövőjük, ifj.Ladislav Tarhai.



A menetrend

A csoport (Belgrád)

1. forduló (január 15.): Lengyelország–Szerbia (18.15), Dánia–Szlovákia (20.15)
2. forduló (január 17.): Szlovákia–Lengyelország (18.15), Szerbia–Dánia (20.15)
3. forduló: (január 19.): Lengyelország–Dánia (18.15), Szerbia–Szlovákia (20.15)


B csoport (Niš)

1. forduló (január 15.): Németország–Csehország (17.20), Svédország–Macedónia (19.30)
2. forduló (január 17.): Macedónia–Németország (18.15), Csehország–Svédország (20.15)
3. forduló (január 19.): Németország–Svédország (18.15), Csehország–Macedónia (20.15)


C csoport (Újvidék)

1. forduló (január 16.): Franciaország–Spanyolország (18.15), Magyarország–Oroszország (20.15)
2. forduló (január 18.): Oroszország–Franciaország (18.15), Spanyolország–Magyarország (20.15)
3. forduló (január 20.): Spanyolország–Oroszország (18.15), Franciaország–Magyarország (20.15)


D csoport (Versec)

1. forduló (január 16.): Norvégia–Szlovénia (18.10), Horvátország–Izland (20.10)
2. forduló (január 18.): Szlovénia–Horvátország (18.10), Izland–Norvégia (20.10)
3. forduló (január 20.): Izland–Szlovénia (18.10), Horvátország–Norvégia (20.10)