2024. október 6., vasárnap

Krivokapić örül a négy balkezesnek

Az előző Európa-bajnokság legeredményesebb magyar válogatott játékosa két év után ismét tagja a csapatnak
Milorad Krivokapić gólja döntötte el a németek elleni felkészülési mérkőzést (fotó: foto24.hu)A 2010-es Európa-bajnokságon, amelynek Ausztria adott otthont, a zentai Milorad Krivokapić volt a magyar válogatott legeredményesebb játékosa 14 góllal, amelyből hatot az első mérkőzésen, a későbbi győztes Franciaország ellen lőtt. A Magyarországon Krivónak, Szerbiában Mišónak becézett balkezes átlövő a spanyolok ellen ötször volt eredményes, a csoport utolsó mérkőzésén, a csehek ellen pedig három gólt dobott.

Az Eb után Csoknyai István helyét Mocsai Lajos vette át a magyar válogatott kispadján, s úgy tűnt, ő már nem számít az 1980-ban született Krivokapićra, aki a Magyar Szónak október végén azt nyilatkozta: „mivel egyetlenegy megkeresés, kapcsolatfelvétel sem történt az elmúlt időszakban, nem reális az Eb-n való részvételem”.

Aztán december végén nagy változás történt, hiszen Mocsai Lajos jelölte Krivokapićot a bő, 28 játékos nevét tartalmazó keretbe, és meg is hívta az előkészületekre.

– Sokan mondták, hogy meglepte őket Mocsai Lajos döntése, de ha valakit igazán meglepett, az én voltam. Nem számítottam a meghívóra, amit az is bizonyít, hogy december végétől január 4-ig spanyolországi tartózkodást terveztem a családdal. Marko testvéremnél vendégeskedtünk, igaz, a felkészülés miatt én csak pár napot voltam náluk, mivel szerencsére sikerült megváltoztatnom a visszaút dátumát, a családom január 4-én jött haza. Biztos, hogy a Bajnokok Ligájában mutatott jó játékomra és 43 gólomra a szövetségi kapitány is felfigyelt, s gondolom ez volt az egyik döntő ok, hogy két év után ismét válogatott lehetek – mondta a Magyar Szónak Krivokapić, aki szerint ő is lehetett volna a legutolsó keretszűkítés „áldozata”, amikor a szövetségi kapitány végül a 19-es keretét 18-asra szűkítette.

– Sokan arra számítottak, hogy a keretben nem lesz négy balkezes játékos, vagyis, hogy a négy jobbátlövőből kerül majd ki egy-egy név, aki nem mehet az Eb-re. Végül Katzirz Dávidra esett Mocsai választása, így Ancsin Gábor, Laluska Balázs, Mocsai Tamás és én is tagjai maradtunk a keretnek. Én ennek azért is örülök, mert különböző típusú, kiváló játékosok vannak a jobbátlövő poszton, akiket lehet folyamatosan cserélni, s senkinek nem kell megfeszülnie, elfáradnia.

A C csoportban szereplő magyar válogatott első mérkőzését hétfőn 20.15-től játssza Oroszország ellen, amely még nem harcolta ki az olimpiai selejtező tornán való részvételt.

– A mi előnyünk, hogy a legtöbb nagy torna első mérkőzésén nagyon jól játszunk. Két éve a világ- és olimpiai bajnok Franciaország ellen döntetlennel kezdtünk, s remélem, ez a jó kezdés a szerbiai Európa-bajnokságon is folytatódik majd. Nagyon fontos az oroszok elleni meccs, mert az utánuk következő két ellenfél, a franciák és a spanyolok bivalyerősek. Persze az oroszok elleni egy győzelem még nem garantálja a továbbjutást, de az biztos, hogy óriási lépést jelentene a csoport harmadik helyének megszerzésében. Az olimpiai selejtezőt érő helyekért óriási csata várható, szerencsére nekünk ezen már nem kell izgulni. Péntek este az orosz csapat játékát elemeztük, és ha hozzuk a formánkat, akkor reális esélyünk lesz a legyőzésükre.

Krivokapić felesége, Karmen Újvidéken élt, így természetesen ő és a két kislányuk is a lelátón ül majd az Eb mérkőzései alatt, csakúgy mint a Zentán élő szülei. A felkészülési mérkőzéseken Krivokapić jól teljesített, hiszen a németek elleni második találkozót az ő gólja döntötte el (22:21), s Bahrein ellen is remek labdákat adott a beállósnak és a szélsőknek.