2024. október 6., vasárnap

Hullámvölgyek után döntetlen

Oroszország-Magyarország 31:31 – A továbbjutásról a spanyolok és a franciák elleni meccsek döntenek majd - KÉZILABDA-EB – SZERBIA

Az Újvidéken zajló C csoport második mérkőzésén villámrajtot vett a magyar válogatott az oroszok elleni találkozón, hiszen Mocsai Tamás és Császár Gábor egy-egy, valamint Iváncsik Gergő három góljával a hetedik percben már 5:1-re vezetett. A következő percekben az oroszok domináltak (5:3), azonban Nagy Kornél kiállítása után Iváncsik emberhátrányból is betalált (6:3). Ezután ismét két orosz gól következett, de Császár bombagóllal gondoskodott arról, hogy ismét két gól legyen a magyar előny. Sőt, Mocsai Tamás és Ilyés Ferenc is betalált (9:5), igaz gyorsan jött az orosz válasz (9:7). A 15. percre bebizonyosodott, hogy a csapatok inkább a támadásra, mintsem a védelemre figyelnek, ugyanis Ilyés újabb góljával és Mocsai hétméteresével már 11:7 állt az eredményjelző táblán, vagyis az első félidő felében 18 gól esett… A csapatok támadása tökéletesnek mondható, hiszen a magyar együttes 14 lövésből érték el a 12 góljukat, az oroszoknak pedig 11 próbálkozás kellett a nyolc találathoz. Zubai nemcsak védekezésben remekelt, hanem támadásban is, s szépen lassan állandósult az háromgólos magyar előny (14:11, 15:12, 16:13). Amint két gólra csökkent az előny (16:14), Mocsai Lajos azonnal reagált, s időt kért. Ez sem segített, mivel az orosz csapat feljött egy gólra (17:16, 18:17, 19:18). És ami a levegőben lógott, az be is következett: három másodperccel a félidő végét jelző duda előtt az oroszok egyenlítettek.

Amilyen jól kezdődött az első félidő a magyar csapat számára, ugyanannyira volt rémálomszerű a rajt a második játékrész elején, ugyanis az oroszok négy perc alatt három gólt lőttek (22:19). Ilyés, Császár és Schuch góljaival azonban a 38. percben már döntetlen volt az állás. Két orosz gól után jött egy orosz kiállítás és egy kimaradt Mocsai hétméteres és egy újabb orosz találat (25:22). Mocsai Lajos pályára küldte Milorad Krivokapićot, akit a szerb és a maroknyi orosz néző füttyel köszöntött, sőt amikor hozzá került a labda, jött a fütty. Krivokapić erre csattanós választ adott egy góllal, s a magyar szurkolók is kiálltak mellette a Krivo, Krivo skandálásával. Császár újabb góljával 25:24-re módosult az állás. Az oroszok ezután ismét kétgólosra növelték az előnyüket, s hogy a gond nagyobb legyen, Laluskát két perce kiküldték. Krivokapić második gólja ismét egygólosra csökkentette az oroszok előnyét, Császár pedig a 47. percben egyenlített, sőt másfél perc múlva a vezetést is megszerezte! Tizenkilenc perc kellett, hogy a magyar csapat ismét vezessen! A rossz hír, hogy Iváncsik Tamás ketten vitték le a pályáról. Laluska megkapta második kétperces kiállítását is, amit az oroszok azonnal kihasználtak (27:27). Putics Barna egy okosan kidolgozott akció végén gólt lőtt, az oroszok csak kapufáig jutottak (28:27). A bírók passzívat mutattak, amikor Schuch kétperces kiállítást harcolt ki, így a magyar csapat emberelőnyben támadhatott, s az akció végén Harsányi betalált (29:27), majd egy Császár-Krivokapić-Császár kényszerítő után 30:27 lett az eredmény. Ivanov kihasználta a magyar csapat rossz védekezését (30:28), majd Selmenko góljával egy gólra olvadt a magyar együttes előnye, Csipurin pedig egyenlített (30:30). Két és fél perccel a vége előtt Raszvorcent két percre kiküldték a bírók: ettől nagyobb lehetőséget, hogy két és fél perccel a vége előtt emberelőnyben támadhat a magyar válogatott, nem kaphatott. Az akció azonban Bogdanov védésével végződött, majd emberhátrányból Ivanov megfordította az állást (30:31). Koksarovot is kiállították a szerb játékvezetők: kettős emberelőnyben a magyar válogatott! Szép akció után hétméteres, amit Császár gólra vált (31:31). Az utolsó, emberelőnyös támadást Ilyés belemenéssel fejezte be…

A döntetlen azt jelenti, hogy a magyar és az orosz csapatnak is nagyon fontos mérkőzések következnek a világbajnok franciák, illetve a vb-bronzérmes spanyolok ellen, amelyen minden adott gólnak nagy szerepe lehet a továbbjutásban.

Nagy probléma lehet, hogy Iváncsik Tamás mellett Zubai Szabolcs is megsérült.

- Nagyon jó és élvezetes mérkőzést játszottunk. Voltak hullámvölgyek, amelyekből sikerült kilábalni, s szerintem nagy dolog, hogy sikerült döntetlent elérnünk ez a remek orosz csapat ellen. Zubai és Iváncsik sérülése kicsit megzavart bennünket, de szerencsére sikerült fordítanunk az eredményen. Én is sántikáltam az egyik ütközés után, kaptam egy ütést a combomba, biztosan fájni fog még egy darabig. Semmi nem dőlt el, hogy ez az egy pont mire volt elég, még nem tudni, talán a második meccsünk után már okosabbak leszünk - mondta a Magyar Szónak Milorad Krivokapić.

Mocsai Lajos a mérkőzés után elmondta, büszke a csapatára, amely egy kiváló találkozón van túl. Ilyés Ferenc sajnálta, hogy a csapat elveszített egy pontot, de annak örült, hogy egyet sikerült szerezni.

C csoport (Újvidék): Spanyolország – Franciaország 29:26, Magyarország – Oroszország 31:31 (Császár 8/2, Iváncsik G. 6,Mocsai T. 5/1, Ilyés 4,Zubai 3, Krivokapić 2,Schuch1, Putics 1,Harsányi 1, illetve Csipurin 5, Rasztvorcev 4,Dibirov 4, Kovaljov 4, Selmenko 4, Ivanov 3, Igropulo 2/1,Atman 2, Koksarov 1, Csernoivanov 1, Sztarih 1).

A következő forduló (január 18-án): Franciaország – Oroszország (18.15), Magyarország – Spanyolország (20.15).