2024. október 6., vasárnap

Az álomból valóság lett

FÉRFI KÉZILABDA-EB– Szerbia két góllal legyőzte a vb-ezüstérmest – Wilbek: Stanić nem engedte meg, hogy nyerjünk

A lengyelek elleni találkozón mutatott jó védekezés után, amelynek az eredménye az lett, hogy a szerbiai válogatott mindössze 18 gólt kapott, a kézilabda szakértők arra voltak kíváncsiak, Veselin Vuković együttesének sikerül-e Dánia ellen megismételnie az első meccsen mutatottakat, s, hogy az mire lesz elég a világbajnoki ezüstérmes ellen?

A válasz: sikerül és kétgólos győzelemre. Szerbia az első félidőben még kétgólos hátrányban volt (10:12), utána azonban sikerült fordítania, s végül 24:22-re nyert. A győzelem után a szerb csapat előtt kinyílni látszik az elődöntő ajtaja, hiszen már biztos, hogy négy ponttal jut tovább a középdöntős csoportba, ahol a B jelzésű kvartett (Macedónia, Németország, Csehország, Svédország) első három helyezettjével találkozik.

A dánok ellen a sikerkovács Darko Stanić kapus volt, aki 39 lövésből 17-et hárított, köztük két hétméterest is. A Metalurg kapusa hatvan percen keresztül szenzációs teljesítményt nyújtott, s két hétméterest is kivédett. Rajta kívül Momir Ilić és Marko Vujin nyújtott kiemelkedő teljesítményt: az előbbi 8, az utóbbi 5 gólig jutott.

Nem mertem arra gondolni, milyen érzés lehet a teltházas Pionir Sportcsarnokban legyőzni Dániát. Amikor vesztésre álltunk, folyamatosan mondogattam magamnak, hogy „nem, nem ismétlődhetnek meg azok a hibák, amelyek az előző tornákon már megtörténtek. Meg kell találnunk a ritmust!”. És ez meg is történt, minden erőnket mozgósítottuk, hogy győzzünk. A találkozó végén alig álltam a lábamon – mondta Stanić, aki hozzátette, a találkozó ideje alatt önkívületi állapotban volt, csak arra figyelt, hogy hárítsa a lövéseket, s amikor ez sikerült, akkor megint elkezdett próbálta rendezni a gondolatait. A Veszprém játékosa, Marko Vujin, ahogy ő mondta, türelmes volt az első játékrészben, s a második félidőben, amikor nagyon kellett, akkor lőtte a gólokat.

– Fantasztikus mérkőzés volt, s a legfontosabb, hogy négy ponttal kezdjük meg a középdöntős szereplésünket. A játékunk folyamatosan javult, a vége felé sokkal kevesebbet hibáztunk, s ennek meg is lett az eredménye!
Veselin Vuković, a szerb válogatott szövetségi kapitánya valamennyi játékosát megdicsérte, hiszen mindannyian a maximumot nyújtották. Az edzőnek egy rossz híre is volt: úgy néz ki, hogy Nenad Vučković bokasérülése komoly, az Eb-n már nem tud pályára lépni.
– A fiúk minden tőlük telhetőt megtettek, a közönség pedig űzte, hajtotta őket. Bízok benne, hogy ezt a ritmust a következő mérkőzéseken is tartani tudjuk. A legjobbak elfáradtak, s emiatt a Szlovákia elleni találkozón azok kapnak majd több lehetőséget, akik eddig kevesebb időt töltöttek a pályán.

A dánok szövetségi kapitánya, Ulrik Wilbek gratulált a szerbiai válogatottnak:

Veselin Vuković kiválasztottjai türelmes és okos játékkal bebizonyították, hogy jelentős előrelépésen vannak túl az előző Eb-n mutatott teljesítményükhöz képest. A találkozó legjobbja egyértelműen Stanić kapus volt, aki miatt nem sikerült 22-nél több gólt lőnünk, így ő volt az, aki megakadályozta, hogy megnyerjük a mérkőzést. Buta hibákat vétettünk, amiért a végén nagy árat fizettünk – nyilatkozta a dánok trénere, aki hozzátette, bízik abban, hogy az Eb-n még egyszer összekerül a két válogatott és lesz alkalmuk a visszavágóra.
A mérkőzés jegyzőkönyve: Szerbia–Dánia 24:22 (10:12)

Szerbia: Stanić (17 védés), Šešum, Vujin 5, Nikčević 3, Manojlović, Toskić 3, Ilić (8), Marković, Prodanović 1, Stojković, Kostadinović, Beljanski, Vučković (1), Čutura 3, Stanković.

Dánia: Landin 1 (11 védés),Mogensen 2, M. Christiansen, Lauge 1, L. Christiansen 4, Markussen, Eggert 2, Svan, Lindberg 3, R. Toft Hansen 2, Cleverly (3 védés), Sondegaard 2, H. Toft Hansen 1, Hansen 4, Nielsen.

A mai program

3. forduló, A csoport (Belgrád): Lengyelország–Dánia (18.15, SZRTV2, Sport1), Szerbia–Szlovákia (20.15, SZRTV2).

B csoport (Niš): Németország–Svédország (18.15), Csehország–Macedónia (20.15).