2024. október 6., vasárnap

Óriási magyar bravúr – karnyújtásnyira a továbbjutás!

Magyarország pontot szerzett a vb-bronzérmes ellen: Spanyolország-Magyarország 24:24
Még a legnagyobb optimisták is csodával határos módon beszéltek arról, hogy a magyar válogatott pontot szerezhet a világ egyik legerősebb válogatottja, a spanyol ellen a Szerbiában zajló X. férfikézilabda Európa-bajnokság C csoportjának második fordulójának második mérkőzésén.

A csoda bekövetkezett, elsősorban Mikler Roland remek védéseinek, valamint Császár Gábor és Mocsai Tamás góljainak köszönhetően.

Már a C csoport 2. fordulójának első találkozóján, a Franciaország-Oroszország mérkőzés ideje alatt hallható volt a „Ria, ria Hungária”, sőt az újvidéki Sport és Üzletközpont sportcsarnokában először megszólalt az „itthon vagyunk, itthon vagyunk” is.

A magyar együttes – ellentétben az oroszok elleni meccsel, amikor az első félidőben Fazekas Nándor állt a kapuban – Mikler Roland kezdte a spanyolok elleni meccset, aki már az elején bemutatott néhány bravúrt, azonban úgy tűnt, hogy a csapat támadójátékára rossz hatással volt az, hogy a franciák elszórakozták az oroszok elleni találkozó végét, s a magyarok várakozásával ellentétben, nem hat-hét vagy több, hanem csak négy góllal nyertek. A spanyolok gyorsan 3:0-s előnyre tettek szert, s Mocsai Lajos játékosai percek alatt naggyá tették a spanyolok második számú kapusát, Sierrát (Valladolid), aki elsősorban Harsányi Gergelyre specializálta magát, mivel az ő lövéseit sorozatban hárította. A kezdeti hibák után a magyar válogatott egyre jobban és pontosabban építette fel a támadásait, aminek az lett az eredménye, hogy 5:2-ről sikerült felzárkózni 5:4-re, majd 6:6-ra egyenlíteni, sőt, bebizonyosodott, hogy igaz a mondás, mely szerint evés közben jön meg az étvágy, s Császár Gábor góljával Magyarország átvette a vezetést (9:8, 10:9). A védelem Miklerrel az élen kiválóan teljesített, még akkor is igaz ez, ha Maqueda első góljával a 26. percben egyenlített (10:10). Egy tetszetős akció után, Mocsai Tamás átadását Zubai Szabolcs váltotta gólra, így ismét egygólos előnyre tett szert a magyar együttes.

A gólörömöt egy Mocsai Lajos sárga lap követte, miután a magyar szövetségi kapitány reklamált a bíróknál. Édesapja sárga lapos figyelmeztetése nem zavarta össze Mocsai Tamást, aki ötödik gólját lőtte be, s ezzel először a mérkőzésen kétgólosra növelte az előnyt. A spanyolok megpróbálták összekapni magukat, szépítettek is, ám Mikler 12:11-nél hétméterest védett. A félidő végét jelző sípszó előtt még Iváncsik Gergő növelhette volna a magyar csapat előnyét, ám lövését Sierra hárította. A német bírókra a spanyoloknak nem lehet panaszuk, hiszen az első játékrészben öt hétméterest dobhattak, amiből négyet értékesített. Az első félidő hőse mindenképpen Mikler volt, aki 17 lövésből 7-et hárított (41 százalék), s a másik oldalon Sierra is remekelt, hiszen ő 20 lövésből 8-at védett (40 százalék).

A második félidő spanyol góllal kezdődött, amire Mocsai, a német Flensburg játékosa válaszolt (13:12), aki óriási önbizalommal játszott. Iváncsik Gergő gólját nem adták meg a bírók, belemenést fújtak, amit a közönség hangos füttyel díjazott, jelezve a német játékvezetőknek, hogy elégedetlenek a ténykedésükkel. Egy eladott labda után Spanyolország egyenlített (13:13). Schuch Timuzsin kétperces kiállítása után Spanyolország emberelőnybe került, de kiváló magyar védekezés után Iváncsik Gergőnek köszönhetően Magyarország ismét vezetést szerzett (14:13). Pár másodperccel később Ugalde egyenlített, de Iváncsik Gergő emberhátrányban hétméterest harcolt ki, amit Császár értékesített, hiába érkezett a kapuba a 40 éves Hombrados (15:14). Sőt, Zubai szemfülesen elcsípte a kapufáról a mezőnybe visszavágódó labdát, s betalált (16:14). A spanyolok erejét bizonyítja, hogy egy perc alatt kihasználták a magyarok két hibáját, s egyenlítettek (16:16). Sőt, Guardiola révén megfordították az eredményt (16:17). Mocsai Tamás bal keze azonban továbbra is kiválóan játszott, s megvárta, míg Sierra elmozdul a kapu bal felébe, ő pedig magabiztosan lőtte ki a jobb alsót. Laluska Balázs a 47. percben begyűjtötte harmadik kétperces büntetését, így rá a hátralevő 13 percben már nem számíthatott a szövetségi kapitány. Iker Romero hétméteresből ismét a spanyolokat juttatta vezetéshez (17:18), majd egy eladott labda után már kétgólos volt a hispánok előnye (17:19). Harsányi és Ilyés kínai figurája után az utóbbi lőtt a spanyol kapuba (18:19). Mikler szenzációs védése után az 50. percben Ilyés átadását Schuch váltotta gólra (19:19). Iker Romero hétméteresét nem lehetett védeni (19:20), de ugyanez igaz volt Ilyés átlövésére is (20:20). Gyorsan elhúztak a spanyolok két góllal, de Szöllősi Szabolcs csökkentette a hátrányt, ami hat perccel a vége előtt ismét két gól lett (21:23), majd 22:24. Mikler védte Enterrios lövését, Ilyés pedig hétméterest harcolt ki, amit Császár értékesített (23:24). Mikler két bravúrt is bemutatott öt másodpercen belül, Ilyés azonban a háta mögött azonban nem a szélsőnek továbbította a labdát, hanem kidobta a játékszert a pályáról. Szerencsére Mikler ismét remekelt, s 19 másodperccel a vége előtt az egyenlítésért támadhatott a magyar együttes.
Mikler lejött, helyére mezőnyjátékos állt be, s habár Szöllősi lövését védte a spanyol kapus, a német bírók hétméterest ítéltek. Császás Gábor keze nem remegett meg, s kezdődhetett az ünneplés: Magyarország döntetlent játszott a világbajnokság bronzérmesével, amely a C csoport első mérkőzésén legyőzte az aktuális, Európa-, világ- és olimpia bajnok franciákat!


Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:

- Óriási küzdelemben, ilyen dramaturgiával igazságos döntetlen született. Komoly eredmény az előző világbajnokság harmadik helyezettje elleni pontszerzés. A mérkőzés elején nehezen találtuk a spanyol védekezés ellenszerét és ziccereket is hagytunk ki. Büszke vagyok a csapatomra, hogy így szerepel az Eb, és most pedig a világbajnok következik pénteken. Lehetne vitatni a mai mérkőzésen a kihagyott helyzeteinket és kiállításainkat, ezzel együtt összességében igazságos a döntetlen.

Valero Rivera, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya:
- Jól kezdtünk, majd a védekezésünk leromlott. A végjátékban volt esélyünk a győzelemre, ám azt kell mondanom, mindkét csapat megérdemelte a döntetlent.

Császár Gábor:
- Ez a csapat már évek óta szerényen és alázatosan dolgozik, és nem hiába jöttünk: tudtunk extrát nyújtani, és rengeteg embert megörvendeztettünk. Ilyen csapatban játszani és sorsdöntő hétméterest lőni nem is akkora felelősség, mert sokan álltak mögöttem. Örülök annak, hogy nem más kezében van a sorsunk.

C csoport, 2. forduló: Franciaország – Oroszország 28:24, Magyarország – Spanyolország 24:24 (12:11).

Góllövők: Császár 8/5, Mocsai 6, Zubai 3, Ilyés 2, Iváncsik G. 2, Szöllősi 1, Schuch 1, Harsányi 1, illetve Canellas 6/4, Ugalde 4, A. Entrerrios 2, R. Entrerrios 2, Romero 2/2, Guardiola 2, Maqueda 1, Tomas 1, Sarmiento 1, Aguinagalde 1, R. Garcia 1, J.A. Garcia 1,

A sorrend: Spanyolország 3, Franciaország és Magyarország 2-2, Oroszország 1 pont.

A következő forduló (január 20-án): Spanyolország – Oroszország (18.15), Magyarország – Franciaország (20.15).