2024. október 6., vasárnap

Semmi nem dőlt el

FÉRFI KÉZILABDA - EB – SZERBIA
Császár Gábornak ilyen orosz védelem mellett is sikerült nyolc gólt és hat gólpasszt a neve mellé íratnia (fotó: Beta) Habár mindenki az első mérkőzést tartotta vízválasztónak a magyar csapat továbbjutásának szempontjából, az oroszok elleni találkozó után egyik csapat sem került közelebb a megoldáshoz. Ennek a fő oka, hogy a C csoport második mérkőzése 31:31-es döntetlennel ért véget, így az oroszoknak és a magyaroknak is nagyon fontos lesz a franciák, illetve a spanyolok elleni meccs. Ha beigazolódik a papírforma, és a címvédő franciák, valamint a vb-bronzérmes spanyolok a magyar és az orosz csapatot is legyőzik, akkor a gólkülönbség dönti majd el, melyik együttes szerzi meg a harmadik, továbbjutást érő helyet.

A Magyarország–Oroszország igazi taktikai csatát hozott, Mocsai Lajos és Vlagyimir Makszimov igazi kis „magánháborúja” volt ez, amely végül pontosztozkodással ért véget. A mérkőzést a magyar csapat kezdte sokkal jobban, 5:1-re, 13:8-ra és 14:9-re is vezetett, ám az oroszok folyamatosan csökkentették az előnyt, s a gólgazdag félidő végén sikerült egyenlíteniük (19:19). Az első félidőben a magyar csapat legjobbja Iváncsik Gergő volt, aki hat kísérletből hat gólt lőtt.
Amilyen jól kezdődött az első félidő a magyar csapat számára, ugyanannyira volt rémálomszerű a rajt a második játékrész elején, ugyanis az oroszok négy perc alatt három gólt lőttek (19:22). Ilyés Ferenc, Császár Gábor és Schuch Timuzsin góljaival azonban a 38. percben már döntetlen volt az állás. Ezután ismét három (22:25), majd két gól lett az oroszok előnye (24:26), s ekkor – a három hullámvölgy után – következett a nagy fordulat. Öt perccel a vége előtt Császár három, Milorad Krivokapić, valamint Putics Barna és Harsányi góljaival 30:27-re vezetett a magyar együttes, ám az előnyt nem sikerült megőrizni a végéig, még úgy sem, hogy a végén Mocsai tanítványai kettős emberelőnyben voltak. Az utolsó támadást 13 másodperccel a vége előtt vezették, ám Ilyés nem tudta a szélre passzolni a labdát, hanem nekiment az orosz védőknek, akik úgy zártak össze előtte, mint amikor a liftajtó bezáródik: a bírók támadó szabálytalanságot jeleztek, s ezzel véget is ért a mérkőzés. Minden bizonnyal nagy hiba volt a második félidőben teljesen elfáradó Ilyésre bízni az utolsó akció befejezését, ugyanis a Veszprém játékosa a második félidőre elfáradt, négy találatából hármat az első játékrészben lőtte, a negyediket pedig a második félidő legelején.
A nagy rohanásnak, az őrült iramnak és a sok gólnak döntetlen lett a vége, s talán, ha a magyar válogatott előbb áll fel a magas (Schuch, Nagy Kornél, Laluska Balázs, Ilyés) védekező fallal, akkor már az első félidőben eldőlhetett volna a meccs, hiszen az első játékrészben az oroszok 23-szor, a másodikban azonban csak 15-ször dobtak kapura. A magyar csapat legjobbja Császár Gábor volt, aki nyolc gólja mellé hat gólpasszt is adott.
– Igazságos eredmény született. Sajnálom, hogy az utolsó támadásunkat nem tudtuk góllal befejezni. Bízom abban, hogy ez a döntetlen erőt ad a folytatásra. Rossz hír, hogy két játékosunk, Zubai Szabolcs és Iváncsik Tamás is komoly sérülést szenvedett. Nekünk később három holtpontunk is volt, de mindig sikerült ezen túltennünk magunkat – mondta Mocsai Lajos, a szövetségi kapitány.
– A mérkőzés elején nehezen találtuk a magyarok beállósjátékának ellenszerét. Amikor felálltunk, gyorsabbak lettünk, akkor is sokat hibáztunk. Megpróbálunk a folytatásban lényegesen kevesebbet rontani – nyilatkozta Vlagyimir Makszimov, az orosz válogatott szövetségi kapitánya.
– Fantasztikus mérkőzés volt. Egy pontot veszítettünk, de egyet nyertünk is. Az én kezemben volt a győzelem, sajnálom, hogy nem lőttem be. Szomorkodásra nincs ok, csak a sérültek miatt. A továbbjutás még él – mondta a sajtótájékoztatón Ilyés Ferenc, a magyar együttes csapatkapitánya.



Panaszkodtak a szurkolók

Több szurkoló is panaszkodott munkatársunknak, hogy nagyon lassan haladt a beléptetés az újvidéki Sport és Üzletközpont sportcsarnokába. Sokan emiatt csak a Franciaország–Spanyolország találkozó második félidejére jutottak be, s mint kiderült, a botrányosan lassú beléptetés azért ért véget, mert Nemcsik Balázs, a Magyar Kézilabda-szövetség főtitkára intézkedett. Reméljük a szervezők tanultak a hibákból, s ma már nem lesznek hasonló problémák.


Kérdéses Zubai és Iváncsik Tamás további játéka

A hétfő éjszakai orvosi vizsgálatok alapján Zubai Szabolcs jobb oldali ferdehasizom-sérülést szenvedett az oroszok elleni mérkőzésen, és a fájdalom mértékétől függ, hogy az Eb hátralévő részében pályára tud-e lépni. Erdélyi Gábor csapatorvos tájékoztatása szerint azt csak a későbbi kontroll deríti ki, hogy az ugyanezen az újvidéki találkozón megsérülő Iváncsik Tamásnak pontosan mitől is fáj a bal térde. A szélső egy orosz védővel ütközött, majd a lökést követően kifordult a térde. Az eddig elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy törés nincs, de a játékost tegnap újabb vizsgálatoknak vetették alá.

Miért a fütty?

Teljesen érthetetlen volt a szerb közönség viselkedése, amikor a zentai Milorad Krivokapić pályára lépett a magyar csapatban. A nézők füttykoncerttel „köszöntötték”, majd amikor csak megkapta a labdát, azonnal kifütyülték a 32 éves balkezes átlövőt, aki két bombagóllal és egy gólpasszt érő átadással adott csattanós választ. A magyar drukkerek kiálltak mellette, s góljai után a Krivo, krivo skandálásba kezdtek. A szerb közönség elfelejti vagy nem is tudja, hogy Milorad Krivokapić édesanyja magyar, édesapja montenegrói, s azt is, hogy 2006 után a szerb válogatottba nem kapott meghívót, s mivel tökéletesen beszél magyarul, öt idényen át a Pick Szegedet erősítette, így nincs abban semmi csoda, hogy a magyar válogatottban lép pályára.
– Nagyon jó és élvezetes mérkőzést játszottunk. Voltak hullámvölgyek, amelyekből sikerült kilábalni, s szerintem nagy dolog, hogy döntetlent játszottunk ezzel a remek orosz csapattal. Zubai és Iváncsik sérülése kicsit megzavart bennünket, de szerencsére sikerült fordítanunk az eredményen. Én is sántikáltam az egyik ütközés után, kaptam egy ütést a combomba, biztosan fájni fog még egy darabig. Még nem dőlt el semmi, hogy ez az egy pont mire volt elég, még nem tudni, talán a második meccsünk után már okosabbak leszünk – mondta a Magyar Szónak Milorad Krivokapić, akit tegnap kellemes meglepetés ért, ugyanis a szervezők ellátogattak a magyar válogatott szállodájába, ahol bocsánatot kértek az oroszok elleni meccsen történtekért. Az egész esetet a meccs után Krivokapić egy mondattal igyekezett elintézni:
– Ilyenek itt az emberek...

A szerdai program

C csoport (Újvidék), 2. forduló: Oroszország–Franciaország (18.15, Sport1), Spanyolország–Magyarország (20.15, m1, SZRTV2)

D csoport (Versec): Szlovénia–Horvátország (18.10, SZRTV2, HRT2), Izland–Norvégia (20.10)

Szerbia legyőzte a vb-másodikat!

A csoport, 2. forduló: Szerbia – Dánia 24:22, Lengyelország – Szlovákia 41:24.

A csoport állása: Szerbia 4, Dánia és Lengyelország 2, Szlovákia 0 pont.

A következő forduló (január 19-én): Lengyelország – Dánia, Szerbia – Szlovákia (20.15).


B csoport: Macedónia – Németország 23:24, Csehország – Svédország 29:32.

A csoport állása: Svédország 3, Csehország és Németország 2, Macedónia 1 pont.