2024. október 6., vasárnap

A spanyolok a döntetlenre vereségként tekintenek

Marko Krivokapić szerint a Mocsai-csapat rászolgált az egy pontra
A 36 éves Marko Krivokapić, aki a magyar válogatottban szereplő Milorad bátyja, 2004 óta Spanyolországban kézilabdázik. A Granollers és az Aragón után 2008-ban a Valladolidba szerződött, amelyet már négy éve erősít. Természetesen követi az Európa-bajnokság történéseit: öccse, Milorad tagja a magyar csapatnak, két klubtársa, a kapus Mendez Sierra és a jobbátlövő Eduardo Gurbindo pedig a spanyol nemzeti csapatban szerepel a kontinensbajnokságon.

– Sierra nagyon jó kapus, de azért azt még én, a csapattársa se gondolta volna, hogy közel 40 százalékos teljesítményt nyújt majd a magyar válogatott ellen. Örülök a teljesítményének, hiszen ez azt jelenti, hogy jó formában van, s számíthatunk rá a következő mérkőzéseken. És amennyire örültem Sierra védéseinek, annyira boldog voltam, hogy a magyar válogatott nem kapott ki, mivel úgy vélem, igazságos döntetlen született. A hatvan percen át mutatott teljesítménye alapján Mocsai Lajos csapata rászolgált az egyik pontra.
• A testvéred a magyar válogatottban játszik, a családoddal már évek óta Spanyolországban élsz, s két csapattársad, Sierra és Gurbindo is tagja a spanyol nemzeti csapatnak. Ne vedd tolakodásnak, de muszáj megkérdeznem: kinek szurkoltatok?
– Meccs előtt ugyanazt a kérdést tettem fel a fiamnak is: te kinek szurkolsz? Ő kicsit gondolkodott, majd azt mondta, hogy egy döntetlen jó lenne, mivel akkor Mišo és csapata is kapna egy pontot, s Sierra és Gurbindo sem hagyná el vesztesen a pályát.
• Minek vagy kinek köszönhető a magyar pontszerzés?
– A magyar válogatottra jellemző, hogy nincs egy szupersztárjuk, hanem nagyon egységesek, sok jó képességű játékos alkotja a csapatot. Mikler remekül védett, a csapat pedig szépen és eredményesen is játszott, s ezek tükrében nekem nem meglepetés a döntetlen.
• Sokan úgy vélik, hogy a spanyolok nagy mellénnyel kezdték a meccset, elbízták magukat.
– Ezzel nem értek egyet. Ők nem olyanok, mint mondjuk egy szerb labdarúgó-válogatott, hogy a gyengébb elleni találkozót félvállról veszik. Nálunk nincs olyan, hogy a legjobbak pihennek, mivel minden poszton – nyugodtan mondhatom – két világsztár szerepel. És az sem jellemző rájuk, hogy lejátszunk egy nagyon jó meccset, aztán hármat rosszul. Akár tetszik, akár nem a spanyoloknak, szerdán nem voltak jobbak a magyar csapatnál, így a döntetlen a reális eredmény.
• Az oroszok ellen is döntetlent játszott a Mocsai Lajos által vezetett csapat, azzal, hogy az első mérkőzésen 31, a másodikon már csak 24 gólt kapott.
– Az oroszok ellen sokáig nem volt megfelelő a védelem, s szerintem a taktika sem volt éppen jó. A spanyolok ellen már jobban ment, de a védekezés ott is hagy kívánnivalót maga után, különösen az, ahogy a spanyolok beállósát próbálták fogni, ami nem nagyon sikerült, s ezt a hét spanyol hétméteres is bizonyítja. Mocsai Tamás jól támadott, kiemelkedő teljesítményt nyújtott, de védekezésben nem jeleskedett.
• A csütörtöki edzés után beszélgettél-e a csapattársaiddal a mérkőzésről?
– Igen, és átnéztem néhány újságot is. A spanyolok szomorúak, letörtek, nem számítottak arra, hogy az első fordulóban megverik a világ-, Európa- és olimpiai bajnok franciákat, utána pedig csak egy pontot szereznek a magyarok ellen. Nekik ez a döntetlen olyan, mintha kikaptak volna, főleg most, hiszen, ha a francia–magyar döntetlennel ér véget, ők pedig kikapnak az oroszoktól négy góllal, még ki is eshetnek.
• El tudod képzelni, hogy az oroszok legyőzik a spanyolokat?
– Erre nem sok pénzt tennék, sőt, számomra ez elképzelhetetlen, mivel a spanyolok szerintem 5-1-es felállásban védekeznek majd, s ez ellen az oroszoknak nem lesz fegyverük.
• A magyar együttesnek van esélye a franciák ellen?
– A magyar csapat két évvel ezelőtt döntetlent játszott a franciával az Európa-bajnokságon, s ha ezt vesszük figyelembe, akkor a mai meccsen is van esélye a magyar együttesnek. Ami gond lehet, hogy akkor az első meccsen találkozott a két együttes, most pedig a harmadikon. Úgy veszem észre, hogy Mocsai Tamásból és Ilyés Ferencből nagyon sokat kivesz, hogy védekezésben és támadásban is pályán vannak, nincs alkalmuk pihenni. Szerintem jobb lenne, ha mindkettő kevesebb percet töltene a pályán, mert akkor a teljesítményük még javulhatna.