2024. október 6., vasárnap

Győzelem az Európa-, a világ- és olimpiai bajnok ellen!

X. FÉRFIKÉZILABDA-EB – SZERBIA - Az újabb csoda: Magyarország–Franciaország 26:23 – Mocsai mint Madách, Karabatić mint Gárdonyi
(fotó: Szalai Attila)

Ami a leglényegesebb volt, az már a Spanyolország–Oroszország mérkőzés után kiderült: a Szerbiában zajló Európa-bajnokságon Magyarország férfiválogatottja továbbjutott az újvidéki C csoportból, s vasárnaptól szintén a székvárosban zajló II. középdöntős csoportban folytathatja szereplését.

Azután, hogy a C csoport 3. fordulójának első mérkőzésén Spanyolország legyőzte Oroszországot, a Mocsai Lajos vezette magyar válogatottnak – amely az oroszok és a spanyolok ellen is pontot szerzett – a továbbjutása biztossá vált.

A Spanyolország–Oroszország találkozón természetesen minden magyar drukker az előbbinek szurkolt, ám a spanyolok nem kezdtek jól. Sőt, rosszul kezdtek, hiszen a Pavel Atman vezette együttes háromszor is két góllal vezetett. A 16. percben sikerült a spanyoloknak egyenlíteni (7:7), majd 8:8 után hat hispán gólra nem érkezett válasz, s úgy tűnt, hogy ezzel el is dőlt a találkozó, hiszen a spanyolok ötgólos előnnyel mentek pihenőre. A 49. percben azonban az oroszoknak sikerült egy gólra feljönniük (23:22). Utána három spanyol gól következett (26:23), amit a magyar szurkolók „España, España”, majd „Ruszkik, haza!” skandálása kísért. A magyar drukkerek kívánsága teljesült: Spanyolország 30:27-re nyert, és csoportelsőként, három ponttal kezdi meg szereplését a középdöntőben, az oroszok pedig kiestek, s utazhatnak haza.

A magyarok ugyanúgy kezdtek a franciák ellen, mint tették azt két nappal korábban a spanyolok elleni meccsen: a védelem még nem állt össze, a lövéseket pedig kivédte az ellenfél kapusa. A 0:3 után azonban ismét gyorsan magára talált a csapat, s a 10. percben Zubai góljával egyenlített (4:4). A franciáknak ezután volt – szó szerint – egy Bingójuk, aki vezetéshez juttatta őket, a magyaroknak azonban volt és van is egy Mocsai Tamásuk, aki meg egyenlített, sőt egy Harsányijuk is, aki vezetést is szerzett (6:5). Bingo megint okozott egy kis bosszúságot, de Zubai ismét örömet szerzett (7:6), Harsányi pedig növelte az örömöt és az előnyt is (8:6). Fernandez-gól ott, Putics-gól itt, és másodszor kétgólos a magyar előny (9:7). Ezután magyar tanácstalanság következett, és a franciák sorozatban öt gólt lőttek (12:9). A magyar gólcsendet a válogatottban 150. alkalommal szereplő Császár törte meg (12:10). Ezután felváltva estek a gólok, aminek az lett az eredménye, hogy a franciák 14:12-es előnnyel mehettek a szünetre.

A második félidőben egy jó magyar széria végére Krivokapić – akinek a pályára lépésekor egyetlenegy füttyszó sem hangzott el – tette fel az i-re a pontot, amikor góljával 16:16-ra egyenlített a magyar csapat. Sőt 19:19 után az ő góljával átvette a vezetést a magyar válogatott, s az 51. percben Zubai góljával már 22:20 állt az eredményjelzőn! Fazekas védései után a Spens Arena nagyterme valósággal felrobbant: az elmúlt öt napban nem tapasztalt biztatásba kezdtek a magyar szurkolók! Az 56. percben ismét kétgólos a magyar előny, miután Harsányi magabiztosan értékesítette a hétméterest, sőt Karabatićot két percre kiküldték a macedón bírók!

Nikola Karabatić nem villog ezen az Európa-bajnokságon: pénteken sem találta a ritmust, átlövései erőtlenek voltak, lábmunkája sem a tőle megszokott volt. Hogy hol az igazi Karabatić, akit a korábbi években láthattunk? A kérdésre egyelőre senki nem tudja a választ, hiszen három gyenge parti után már azt sem tudjuk, melyik is az igazi Karabatić, akit Gárdonyihoz lehetne hasonlítani, hiszen az egyik Gárdonyi az egri tanítóképzőben megbukik magyar nyelvből, sőt még helyesírásból is, a másik Gárdonyi szerzetesi alázatú munkása az akadémia helyesírási szótárának, s egy élet szorgalmával veti kis papirosokra magyar nyelvi jegyzeteit.

No de gyorsan vissza a mérkőzéshez, amelyen Krivokapić góljával 24:21 lett az eredmény Magyarországnak két és fél perccel a vége előtt. A franciák szépítettek (24:22), de közelebb már nem tudtak kerülni. Egy perccel a vége előtt Mocsai időt kért, ami után Iváncsik Gergő betalált, s Narcisse góljára is ő válaszolt! A vége 26:23-as magyar győzelem!

Mocsai Lajos sem az első, sem a második félidőben nem ült le egy pillanatra sem, talán ő is érezte, hogy valami olyan nagy dolgot lehet tenni, mint amit tett Madách Imre Az ember tragédiájával: tudniillik az Alsósztregován született író 1859 februárja és 1860 márciusa között állva írta meg fő művét. Jól érezte Mocsai: csapata fantasztikus teljesítménnyel legyőzte az Európa-, világ- és olimpiai bajnok Franciaországot, s a csoport második helyén, három ponttal jutott a középdöntőbe! Mocsai és csapata ezen az Eb-n nagy dologra készül: hogy az mi lesz, a középdöntős meccsek után kiderül.

Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
– Óriási élmény egy ilyen erős és fantasztikus csapat ellen győzni. Talán egy kicsit frissebbek, motiváltabbak voltunk, és ez a végjátékban meghozta a sikert. Hosszú ideig nyílt volt a mérkőzés, aztán sikerült megszervezni a védekezésünket és a támadásunkat. Az egész csapaté mellett ki kell emelnem Fazekas teljesítményét. Köszönet a közönségnek ezért a csodálatos estéért.
Claude Onesta, a biztos olimpiai résztvevő francia válogatott szövetségi kapitánya:
- Szomorú vagyok a vereség miatt. A második félidő elején volt esélyünk, azonban a közönség támogatását élvező és nagyon szervezett magyar csapattal nem bírtunk. Fazekas valahogy mindig védeni tudta a lövéseinket, pedig sokszor csak vele álltunk szemben.
A mérkőzés legjobbjának választott Fazekas Nándor, aki 48 százalékos hatékonysággal védett:
– Mindig fantasztikus dolog sikert elérni. A csapatunk 150 százalékkal küzdött, igaz, sokszor volt szerencsénk is. Ezzel együtt megérdemelten nyertünk, ilyen közönség előtt könnyebb tűzbe jönni. A folytatásban ugyanilyen meccseket fogunk játszani, de nem szabad elbíznunk magunkat. A küszöb elé léptünk – utalt a kapus arra, hogy igazán nagy sikert is elérhet a válogatott az Eb-n.