2024. október 6., vasárnap

Az első magyar vereség

X. FÉRFIKÉZILABDA-EB – SZERBIA - A magyar válogatott hat góllal veszített Izland ellen

Sokan vízválasztónak tartották a magyar válogatott Izland elleni találkozóját a II. középdöntős csoport első mérkőzésén, hiszen Mocsai Lajos kiválasztottjai három, az északiak pedig nulla ponttal kezdték meg szereplésüket a középdöntőben. Az újabb jó teljesítmény ezúttal elmaradt, Izland hat góllal, 27:21-re nyert Magyarország ellen.

A magyar együttes Spanyolország és Franciaország ellen is rosszul kezdett, s nem volt ez másként sem az Izland elleni mérkőzésen sem: az északiak belőtték a helyzeteiket, Zubai Szabolcs pedig nagyon gyorsan naggyá tette az ellenfél kapusát, Björgvin Páll Gústavssont, aki kétszer egymás után hárította a magyar beállós ziccerét. Szerencsére a következő tíz perc már Császár Gáborról és Fazekas Nándorról szólt: az előbbi a hat magyar gólból négyet vállalt, az utóbbi pedig ott folytatta, ahol a franciák ellen abbahagyta, ugyanis tíz lövésből négyet hárított. Hiába vezetett azonban Mocsai Lajos legénysége két góllal (6:4), két kihagyott emberelőnyös helyzet után az izlandiak háromszor büntettek, sőt utána többször is egy góllal vezettek (6:7, 7:8, 8:9), s a gyenge magyar védekezést kihasználva a 25. percben magyar szemszögből nézve 8:11 állt az eredményjelzőn. Érezhető volt, hogy a magyar csapatot nagyon megfogta, hogy 6:4 után egyszer sem sikerült háromgólos előnyre szert tenni. A szurkolással ezúttal sem volt gond, azzal, hogy vasárnap igencsak foghíjas volt az újvidéki Sport- és Üzletközpont sportcsarnoka. Különösen a drágább belépők nem találtak gazdára. A szurkolóktól származó információk szerint a legtöbben szerdára, a horvátok elleni találkozóra készülnek, mivel szeretnék összemérni erejüket a horvát szurkolótáborral.

A 26. percben Putics Barna szépített, Fazekas újabb bravúrt mutatott be, de hiába, mivel a kipattanóra nem figyeltek a magyar játékosok, s így az izlandiak ismét háromgólosra növelték előnyüket, majd egy kínai figura után 9:13 lett az eredmény. Ezt az előnyt sikerült megőrizniük a félidő végéig (14:10). Az első játékrészben Császár volt a legeredményesebb, aki nyolc próbálkozásból ötször volt eredményes, míg öten (Putics, Mocsai Tamás, Harsányi Gergely, Iváncsik Gergő, Ancsin Gábor) egyszer voltak eredményesek.

Sajnos a második félidő elején sem változott a játék képe: az izlandiak keményen védekeztek, nem engedték szóhoz jutni a magyar átlövőket, támadásban pedig nagyon olcsó gólokat lőttek Gudmundur Gudmundsson kiválasztottjai. A kritikus időszak akkor következett be, amikor a 38. percben 18:13-as izlandi vezetésnél Ilyés Ferenc kiállítása után egy perccel Schuch Timuzsint is kiküldték a szerb bírók két percre. A kettős emberhátránynak két kapott gól lett az eredménye. A 41. percben Vadkerti Attila egy nagyon szép átemelés után megszerezte első gólját az Eb-n (14:20), utána pedig Császár ötgólosra csökkentette a hátrányt. Minden magyar támadásnál Gudmundsson, az izlandi kapitány kiabált, ugrált, ő is emelte a kezét, hátha sikerül sáncolnia, sőt lábmunkája jobb volt, mint néhány, a pályán levő játékosának. Egyik pillanatban úgy tűnt, még a labdát is sikerül megszereznie Iváncsik kezéből... Ez a hozzáállás leginkább az izlandi kapust tüzelte fel, aki még akkor is ünnepeltette magát, amikor semmi köze nem volt a labdához. Aztán mikor megfogta az átemeléssel próbálkozó Harsányi hétméteresét, helyben 5 másodperces magas térdemeléses gyakorlatot végzett.

Az 51. percben sikerült a magyar válogatottnak négy gólra felzárkóznia, de többre már nem tellett az együttes erejéből, amely támadásban nem tudta megtalálni az izlandi kemény védelem ellenszerét. A vége hatgólos különbség lett (27:21), csakúgy, mint egy évvel ezelőtt, a svédországi világbajnokságon, amikor Izland 32:26-ra nyert. A magyar válogatott akkor és vasárnap is igyekezett, mindent megpróbált, de hiába, az ellenfél jobb volt.

Ami fontos, hogy a magyar csapat szakvezetői és játékosai is leszűrjék az Izland elleni meccsből a hibákat. A szlovének elleni győzelem sokat lendítene a csapaton, s ha a csoportban kedvezően alakulnak az eredmények, akkor az elődöntőbe jutásról szőtt álmok egészen a horvátok elleni meccsig élni fog.