2024. október 6., vasárnap

Szerbia az Európa-bajnokság döntőjében!

X. FÉRFIKÉZILABDA-EB – SZERBIA – Szerbia–Horvátország 26:22 – A horvátok a második félidőben csak nyolc gólt lőttek
Az Újvidéken és a székváros közelében történt incidensek miatt, amelyek során a szerb huligánok horvát rendszámtáblájú autók szélvédőit, üvegeit törték be, tükröket és rendszámtáblákat törtek le, egyáltalán nem volt meglepő, hogy a Szerbia–Horvátország elődöntő előtt a szerbiai és a horvátországi tájékoztatási eszközökben jóval kisebb helyet kapott a találkozóról szóló esélylatolgatás. Az újságírók a horvát szurkolók érkezésével és számával foglalkoztak, valamint azzal, hogy a szerb rendőrségnek sikerül-e megakadályozni bármilyen nemű nemzeti incidens.

A találkozón mindössze 200-300 horvát drukker volt jelen a belgrádi Arena Sportcsarnokban: a szurkolók két busszal, egy szerb és egy eszéki rendszámtáblással érkeztek, s minden képzeletet felülmúló rendőri kíséretet kaptak. A horvát szurkolók között volt néhány Dinamo-drukker is, ám sem nekik, sem honfitársaiknak nem engedélyezték, hogy valamelyik klub sálját, sapkáját, pólóját viseljék: a sportcsarnokba csakis horvát zászlót vihettek be. Érdekes, hogy megérkezésükkor a saját, vagyis a Horvát Kézilabda-szövetség elnökét, Zoran Gobacot szidalmazták, mivel szerintük miatta nem jött több szurkoló Horvátországból a találkozóra. Mint ismeretes, Gobac felszólította honfitársait, hogy a biztonságuk érdekében ne jöjjenek Belgrádba. Ezen kívül a horvát-szerb határon a horvát határőrök nemcsak azokat fordították vissza, akiknek nem volt jegyük, hanem azokat is, akik az interneten már megvásárolták a belépőjegyet, s rendelkeztek ú. n. vaucherrel, a jegyvásárlást igazoló papírral. Horvát információk szerint ez összesen 420 embert jelentett (nyolc autóbusz, két kombi). Péntek délelőtt a szerbiai tájékoztatási eszközök közölték, hogy az Arena Sportcsarnokba a 20 000 néző helyett biztonsági okokból csak 14 800-an mehetnek majd be. Ebből nem lett semmi: a helyszínen mintegy 50 üres hely volt. Az Arena közelében 5000 rendőr volt szolgálatban, vagyis négy szurkolóra egy rendőr jutott.
A két csapat november 5-én találkozott felkészülési mérkőzésen mérte össze erejét: akkor a vendéglátó Szerbia a Nemzetek Tornáján 22:20-ra nyert Horvátország ellen. Azon a mérkőzésen Momir Ilić kilenc, Marko Vujin pedig nyolc gólt lőtt.

Annak ellenére, hogy a szerb és a horvát csapat is remekül védekezik, a péntek esti elődöntő elején ezt egyik csapat sem bizonyította, hiszen a 7. percben 5:5 állt az eredményjelzőn. A két kapus, Darko Stanić és Mirko Alilović akkor találkoztak a labdával, amikor a hálóból halászták ki a játékszert. Szerbia először Ivan Nikčević góljának köszönhetően vezetett (6:5). A horvátok Blaženko Lacković és Ivan Ninčević találatával fordítottak (6:7). Stanković góljával Szerbia másodszor vezetett (9:8) a 19. percben. Igor Vori gólja ismét horvát előnyt jelentett (9:10), a szerb kapuba pedig Stanić helyére, aki a 12 lövésből egyet hárított, Marjanac állt be. A 22. percben először vezetett Horvátország két góllal (9:11). A folytatásban felváltva estek a gólok, s Horvátország egygólos előnnyel mehetett pihenőre (13:14).

A második félidőben Stanić öt lövést hárított, s ez szárnyakat adott a vendéglátó csapatnak, amely 16:14-re, 17:15-re, majd 18:16-ra vezetett. A 41. percben háromgólos lett az előny, ami Prodanović góljával négy gólra nőtt (21:17). Hiába jött Alilović helyett Losert, Szerbia magabiztosan őrizte az előnyét. 25:22-nél Horvátország felzárkózhatott volna két gólra, ám Horvat rálépett a vonalra. Vujin góljával 26:22 lett az eredmény, s az állás már nem is változott a találkozó végéig, így a vasárnapi döntőben az A csoport második fordulójának ismétlését láthatják a nézők, hiszen Szerbia és Dánia másodszor is összeméri erejét ezen a kontinensbajnokságon. A csoportban Szerbia 24:22-re nyert…

Folytatódikadáncsoda

Dánia–Spanyolország 25:24

Hihetetlen teljesítményt nyújt a Szerbiában zajló férfikézilabda-Európa-bajnokság zárószakaszában Dánia, ugyanis azok után, hogy a középdöntőbe pont nélkül érkeztek, három győzelmükkel bejutottak az elődöntőbe, ahol péntek kora este legyőzték a sokkal esélyesebbnek vélt Spanyolországot, és elsőként jutottak be a vasárnapi fináléba.

Kemény védekezés jellemezte mindkét együttest, amit jól jelez az is, hogy az első találatra három és fél percig kellett várni, akkor Hans Lindberg szerzett vezetést a dánoknak (1:0). A spanyolok gyorsan fordítottak, de Thomas Mogensen góljával a 9. perc elején döntetlenre álltak a csapatok (3:3). Ekkor egy több mint hat és fél perces gólcsönd következett be a dán csapatnál, aminek köszönhetően a spanyol együttes négygólos előnyre tett szert (3:7). Az északiak gyorsan visszaküzdötték magukat –1-re (6:7), majd felváltva voltak egy- vagy kétgólos hátrányban (6:8, 7:8, 7:9, 8:9, 8:10), ám ekkor lezárták a kapujukat, és az utolsó tíz percben a spanyolok nem tudtak betalálni. A dánoknak viszont sikerült négy gólt lőniük a félidő végéig, így kétgólos előnnyel mehettek a szünetre (12:10).

A második játékrész első találatát is a dánok jegyezték, Rasmus Lauge Schmidt növelte a dánok előnyét a 32. percben (13:10), majd két további góljával tartotta ezt a különbséget (14:11, 15:12), Anders Eggert Jensen és René Toft Hansen góljával azonban még inkább elhúztak a dánok, a 38. percre így ötgólos volt az előnyük (17:12). A csaknem ötperces spanyol gólcsendet Raul Entrerrios törte meg, az ő találatát még két gyors hispán gól követte, amivel feljöttek –2-re (17:15). Jorge Maqueda két góljával a 46. percre egygólosra csökkentették hátrányukat (18:17), majd Cristian Ugalde révén egyenlítettek a 49. minutum közepén (19:19). Ekkor ismét felébredtek a dánok, és egy perc alatt három gólt dobva megint háromgólosra növelték az előnyüket (22:19). Nem sokkal később azonban fordult a kocka, 23:20 után a spanyolok dobtak 3 gólt sorozatban, amivel ismét egalizáltak (23:23) 2 és fél perccel a találkozó vége előtt. A dánok korábbi meccseinek legjobbja ekkor ébredt fel, a 12 próbálkozásából mindössze 4 gólig jutó Mikkel Hansen előbb ismét vezetést szerzett csapatának (24:23), majd az újbóli spanyol egyenlítés után a győztes gólt is belőtte (25:24).

Nagy volt az ünneplés a belgrádi Aréna sportcsarnokban, a dánok rohangáltak örömükben, megnyertek egy olyan meccset, amelyen mindkét együttes rengeteget hibázott – a dánok 48 százalékos (52/25), a spanyolok 51 százalékos (47/24) pontossággal lőttek kapura –, de az északiak jobban bírták a végén a megterhelést, frissebbnek tűntek a hajrában, és megérdemelten jutottak a kontinenstorna fináléjába.

Olimpiai selejtezőt érő győzelem

Macedónia–Szlovénia 28:27

A macedón kézilabda-válogatott szerezte meg az ötödik helyet az Európa-bajnokságon, miután a pénteken lejátszott helyosztón egy góllal nyert Szlovénia ellen. A macedónoknak korábban egy világbajnoki 11. hely volt a legjobb eredményük, tegnap azonban nemcsak hogy javítottak ezen, hanem a győzelemnek köszönhetően bebiztosították az olimpiai selejtező tornán való részvételt. Ha Spanyolország vagy Dánia nyeri a kontinensbajnokságot, Magyarország Svédországgal, Macedóniával és Brazíliával kerül egy selejtezőcsoportba. Szlovénia abban az esetben vehet részt a selejtezőn, ha az Eb-t Szerbia nyeri. Ha így történne, akkor Szerbia kvalifikáció nélkül résztvevője az ötkarikás játékoknak, a magyar válogatott csoportjában pedig Macedónia helyett Szlovénia kapna helyet. A csoport első két helyezettje szerepelhet Londonban.

Az Európa-bajnokság ötödik helyéről döntő találkozót a szlovének kezdték jobban, Gajič góljaival 2:0-ra vezettek, ám utána Macedónia ötöt lőtt, s egyet sem kapott. A macedónok ezután szépen őrizték két- vagy háromgólos előnyüket, amely egyszer öt gól is volt (13:8). A pihenőre 16:12-es macedón előnnyel mehettek a csapatok, és amikor a második játékrész elején Sztojlov betalált (17:12), úgy tűnt, innen már nem tudnak visszakapaszkodni Denis Buntič tanítványai. Ők azonban nem így gondolták, s a 41. percben már 18:18 volt az állás, sőt két perccel később Szlovénia vezetett két góllal (18:20). Lazarovékban azonban volt még annyi, hogy ne csak utolérjék (22:22) a szlovéneket, hanem ismét háromgólos előnyre tegyenek szert (25:22, 26:23).

A végjáték igazán drámaira sikerült, ugyanis Žvižejnek háromszor is sikerült egygólosra csökkenteni a hátrányt (26:25, 27:26, 28:27), ám az egyenlítésre már nem maradt sem erejük, sem idejük. A szlovén csapatból Jure Dolenec volt a legeredményesebb hét góllal, Luka Žvižej hat találatig jutott. Dragan Gajič ezúttal csak a 12. percig játszott jól, hiszen addig a hat szlovén gólból négyet ő lőtt, utána azonban nem sikerült feliratkoznia a góllövőlistára, négy lövése közül egyikből sem lett gól.

A macedónok közül Kiril Lazarov nyolcszor volt eredményes, igaz, 17-szer próbálkozott, s rajta kívül még Sztojancse Sztojlov nyújtott átlagon felüli teljesítményt hat góljával. A macedón kapusok (Risztovszki és Angelov) 29 százalékkal védtek (38 lövés, 11 védés), míg a szlovének (Škof és Prost) 46 lövésből 18-at hárítottak (39 százalék).