2024. október 6., vasárnap

Nehéz csoportban a szerbek

KÉZILABDA

Miután Dánia győzelmével ért véget a X. férfikézilabda-Eb, Ulrik Wilbek kiválasztottjai a világbajnok franciák után biztosították részvételüket a július 27-én kezdődő londoni olimpián. Az Eb ezüstérmese, Szerbia és az ötödik helyezett válogatott, Macedónia az olimpiai selejtező során harcolhatja ki az ötkarikás játékokon való részvételt, csakúgy mint a vb-hetedik Magyarország.

Szerbia nehéz csoportba került, hiszen a vb-bronzérmes spanyolok mellett a szerbiai Eb-n is jól szereplő lengyelekkel, valamint Algériával kell megküzdenie az első két helyért. Magyarország dolga könnyebbnek tűnik, hiszen Mocsai Lajos csapata Svédországban lép majd pályára a vendéglátó együttes, valamint Macedónia és Brazília ellen.
Az olimpiai selejtezős csoportok, 1. csoport (Madrid): Spanyolország, Lengyelország, Szerbia, Algéria.
2. csoport (Göteborg): Svédország, Magyarország, Brazília, Macedónia.
3. csoport (Zágráb): Horvátország, Izland, Japán, Chile.
A csapatok körmérkőzéses rendszerben döntenek az olimpiára jutásról, a négyes csoportok első két helyezettje játszhat Londonban. Az olimpián a már említett Franciaországon és Dánián kívül biztosan ott lesz még Nagy-Britannia (házigazda), Dél-Korea (Ázsia bajnoka), Argentína (a Pánamerikai Játékok győztese), Tunézia (Afrika bajnoka).
A magyar csapat programja, április 6.: Magyarország–Macedónia, Svédország–Brazília. Április 7.:
Brazília–Macedónia, Svédország–Magyarország. Április 8.: Brazília–Magyarország, Macedónia–Svédország.