2024. október 6., vasárnap

A Lokomotiv átment a Hajdukon

Sztrájk miatt nem léptek pályára a Karlovac játékosai -- FOCICRONIKA

A spliti Hajduk vezetőinek egyelőre töretlen a bizalmuk a bolgár Kraszimir Balakov iránt




A horvát bajnokság 15. fordulójában a táblázat első nyolc helyén álló együttes közül csak a zágrábi Dinamo nyert: a címvédő fővárosiak a Split együttesét győzték le 3:0-ra, s mivel a másik spliti együttes, a Hajduk is kikapott, a Dinamo előnye tíz pontra nőtt üldözőivel szemben. A Hajduk a Lokomotiv ellen veszített minimális arányban, s a mérkőzés után Kraszimir Balakov, a splitiek edzője azt nyilatkozta, hogy „már csak elméleti esélyünk van a Dinamo utolérésére, a bajnoki címért folytatott versenyfutás, reálisan nézve a dolgokat, befejeződött”. Érdekes, annak ellenére, hogy a Hajduk nem remekel a bajnokságban, s a Lokomotiva ellen nagyon gyengén játszott, a spliti vezetőség a találkozó után a klub hivatalos honlapján közleményben tudatta a nyilvánossággal, hogy teljes mértékben támogatja a bolgár trénert, és bízik benne.

A hétvégi fordulóban a Karlovac játékosai nem utaztak el a Rijeka elleni találkozóra: a labdarúgók hét hónapja nem kaptak fizetést, s ezért döntöttek a sztrájk, a teljes munkabeszüntetés mellett. A nem túl hosszú múltra visszatekintő horvát I. liga történetében erre még nem volt példa. Arra már volt, hogy valamelyik együttes felnőtt játékosai nem léptek pályára, de olyankor a vezetőség a korosztályos együttesekből állított össze egy csapatot, s ők játszották le a 90 percet. Ezúttal erre nem került sor, így a Karlovac történelmet írt. Minden bizonnyal sem a vezetőség, sem a játékosok nem örülnek ennek… A szabályzat szerint, amennyiben a Karlovac a következő mérkőzésen sem lép pályára, úgy kizárhatják a ligából.
A 15. forduló eredményei: Lokomotiva–Hajduk 1:0, Zagreb–Cibalia 1:1, Varaždin–Inter-Zaprešić 3:2, Šibenik–Lučko 1:1, Zadar–Eszék 2:1, Rijeka–Karlovac – elmaradt, Istra 1961–Slaven Belupo 2:1, Split–Dinamo 0:3.
A sorrend: 1. Dinamo 40, 2. Hajduk 30, 3. Split 30, 4. Slaven Belupo 27, 5. Eszék 23, 6. Inter Zaprešić 23, 7. Cibalia 21, 8. Zagreb 20, 9. Lokomotiva 19, 10. Zadar 19, 11. Rijeka 17, 12. Šibenik 14, 13. Lučko 14, 14. Istra 1961 14, 15. Karlovac 14, 16. Varaždin 5 pont.
A következő forduló (november 25-én és 26-án): Inter-Zaprešić–Dinamo, Lokomotiva–Varaždin, Split–Cibalia, Zagreb–Slaven Belupo, Istra 1961–Karlovac, Rijeka–Eszék, Zadar–Lučko, Šibenik–Hajduk.