2024. október 6., vasárnap

Középpontban az olimpia és az Eb-selejtezők

ASZTALITENISZ
Zoran Kalinić (fotó: Dejan Vuković)

A hétvégén az adai Mlinprodukt Asztaliteniszklub a Nagy Frigyes nevét viselő nemzetközi emléktornával méltó módon ünnepelte meg az egyesület fennállásának 40. évfordulóját. A tornán tiszteletét tette Zoran Kalinić, a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség elnöke is, aki a Magyar Szó kérésére röviden összefoglalta az évet, s a 2012-es tervekről is beszélt:

– Ami a 2011-es évet illeti, az idén is sikerült tartanunk azt a szintet, amit már korábban elértünk, sőt az eredmények még jobbak is voltak. Aleksandar Karakašević egyéniben és párosban is bronzérmes volt a Lengyelországban megrendezett Európa-bajnokságon, a férficsapatnak sikerült kiharcolnia, hogy Európában ismét a legjobbak között, vagyis az I.divízióban szerepeljen, a női együttes pedig a 11. helyen végzett. A jövő évi tervek között első helyen szerepel, hogy legyenek képviselőink a londoni ötkarikás játékokon. Karakašević mellett erre szerintem Fehér Gabriellának és Erdélyi Annamáriának is megvan minden esélye, a szövetség pedig igyekszik majd mindent megtenni, hogy a Szerbiai Olimpiai Bizottság segítségével minél zökkenőmentesebb legyen a felkészülésük a selejtező tornákra. Nem szabad elfeledkeznünk Pető Zsoltról és Marko Jevtovićról sem, ők is az olimpiai részvételt tűzték ki célul, az idén bizonyították, hogy képesek felvenni a harcot a legjobbakkal, azzal, hogy Jevtovićot a sérülése kicsit eltávolította az ötkarikás játékokon való szerepléstől. A másik fő célunk pedig, hogy az Európa-bajnokság selejtezőiben minél jobban szerepeljen mindkét válogatottunk, s ezeknek a kvalifikációs mérkőzéseknek köszönhetően megpróbáljuk majd népszerűsíteni az asztaliteniszt.
Nemrég két vajdasági városban, Szabadkán és Magyarkanizsán is új termet avattak. Várható-e, hogy 2012-ben másik helységekben is hasonló, az asztalitenisznek megfelelő termet adnak majd át?
– Vajdaság továbbra is az élen jár az asztalitenisz terén, s úgy vélem, hogy ebben a régióban egyre jobbak a feltételek. A következő célunk, hogy a fiatalokkal szakképzett edzők foglalkozzanak, mivel a sport jövője az utánpótlástól függ. Hogy 2012-ben sikerül-e valamelyik klubnak új terembe költöznie, az leginkább a pályázatoktól függ. Nagyon örültem, hogy a sikeres pályázatoknak és a helyi önkormányzatoknak köszönhetően Magyarkanizsán és Szabadkán is új termet adtak át. Ez azonban még nem elég, a termeket tartalommal is meg kell tölteni, s az elmúlt években bebizonyosodott, hogy sokkal könnyebb volt az új termet megépíteni, mint aztán fenntartani és eredményeket produkálni.
Tavaly a korosztályos kontinensbajnokságon Szerbia érem nélkül maradt, az idén azonban Anelia Lupulescu és Dragan Subotić is éremmel tért haza Kazanyból.
– Az utánpótlás nagyon fontos, s ezen a téren, annak ellenére, hogy a serdülők és az ifik is legtöbbször érmeket szereznek az Eb-n, nem állunk jól. Sajnos a férfiaknál és a nőknél is gyenge a Szuperliga, a legjobbak simán nyerik a mérkőzéseket, a válogatott játékosok pedig külföldre igazolnak. Erős klubok nélkül pedig erős válogatott sincs. Ezzel a gonddal nemcsak mi szembesülünk, hanem a környező országok is: a Nagy Frigyes-emlékverseny kezdete előtt beszélgettem a pulai klub vezetőivel, akik elmondták, hogy míg létezett Jugoszlávia, esélyük sem volt a legjobbak között lenni, most pedig egyre jobb eredményeket érnek el, aminek ugyan örülnek, de tudják, ez azt is jelenti egyben, hogy gyengébb a mezőny, kevesebb az erős ellenfél, a jó csapat.
Hasonló cipőben járt a kosárlabda is, amely végül a regionális ligában találta meg a kiutat.
– Az ötlet már megszületett, azonban a részleteket még egyeztetni kell. Az is szóba került, hogy akár városbajnokságok formájában is sor kerülhetne egy ilyen versenysorozatra, azonban egy ilyen nagy torna megszervezéséhez muszáj találnunk egy főtámogatót, aki fedezi a költségek jelentős részét, vagy legalább a díjalapot. A mi szerencsénk, hogy kis sport vagyunk, s ezért jóval kisebb összegekkel is beérjük, mint amekkora a tenisznek, a labdarúgásnak stb. kell.