2024. szeptember 1., vasárnap
KERÉKPÁROZÁS – VUELTA A ESPAÑA

Roglič mindenkinek adott

Két „hokiütő”-jellegű, vagyis olyan etappal fordult rá a középső hét végére a Vuelta mezőnye, amelyeknek a szintrajzát a célhoz vezető komoly hegy határozza meg, addig viszont legfeljebb kisebb emelkedőket kell teljesíteni. Spanyolországban persze mindig, ennek megfelelően csütörtökön és pénteken is hozott egyéb kapaszkodókat is az útvonal, de a győztes kérdése mindkét esetben a nap végén dőlt el. Csütörtökön tízen alkották a nap szökését, benne remek hegyi specialistákkal, mégsem közülük került ki az ünneplő. A fiatal, 23 éves spanyol Pablo Castrillo ugyanis merész támadást indított 10 kilométerrel a cél előtt, és minden várakozást felülmúlva a célig kibírta erővel, így egész pályafutása legnagyobb diadalát aratta. Az összetett esélyesek csoportjában nem történt komoly mozgás, a magyar bajnok Valter Attila mintegy 8 perces hátránnyal a 45. helyen ért célba.
Az összetett esélyesek csapatai pedig úgy döntöttek, hogy pénteken zsinórban negyedszer is a szökésnek adják a napot, tegnap nagyobb, 23 fős élboly lógott meg a mezőnytől, újfent jó néhány bizonyítottan kiváló hegyi specialistával. Közöttük volt a veterán, 37 éves kanadai Michael Woods, aki a nagy csoportból előbb belekerült a legerősebbek ötfős szelekciójába, majd jól időzített és ellentmondást nem tűrő támadással összes riválisát lerázta, a meredeken pedig kényelmes előnyt kialakítva egyedül érkezett célba. Közben a nagyjából negyedórás lemaradással érkező összetett esélyesek csoportjában fontos dolgok történtek, hiszen Primož Roglič gyilkos hegyi tempóba kezdett, amit rövidesen senki sem tudott követni, így a viadal korábbi háromszoros szlovén győztese mindenkinek jelentős időkülönbséget adott, a piros trikós Ben O’Connornak közel két percet, így szűk másfél percre megközelítette az éllovas ausztrált.
Vuelta a España, 12. szakasz (Ourense Termal–Estación de Montaña de Manzaneda, 137,5 km): Pablo Castrillo 3:36:12 óra, Max Poole +8, Marc Soler +16, Mauro Schmid +23, Jhonatan Narváez +34 mp stb. 13. szakasz (Lugo–Puerto de Ancares, 176 km): Michael Woods 4:19:51 óra, Schmid +45 mp, Soler +1:11, Sam Oomen +1:25, Wout van Aert +2:56 perc stb. Az összetett állása: Ben O’Connor 52:10:15 óra, Primož Roglič +1:21, Enric Mas +3:01, Richard Carapaz +3:13, Mikel Landa +3:20 perc stb. 

Nyitókép: „Rogla” utoljára Enric Mast is lerázta / forrás: Eurosport