2024. július 21., vasárnap
MAGYAR LABDARÚGÁS

Szerződést bontottak Szabiccsal

Hosszú nyeretlenségi sorozatot szakított meg az MTK a Puskás Akadémia elleni felcsúti találkozón. A siker talán a legjobbkor jött a kék-fehéreknek, hiszen szombaton a Ferencvárost fogadják, és egy esetleges újabb sikerrel jó eséllyel elmozdulhatnak a kiesőhelyekről. „Aki érti a futballt, láthatta, az előző fordulóban a ZTE ellen is jól ment, sok helyzetet alakítottunk ki, szóval érett már ez a siker  . Jó volt a felkészülésünk, motiváltak vagyunk, nem is lehet kérdés, az MTK nem kieső csapat! Még a találkozó előtt beszéltünk róla, ha jön egy ilyen siker, azzal a lendülettel elkerülhetünk a veszélyzónából. Kulcskérdés volt a védelem megszervezése. Természetesen a védekezés a támadóknál kezdődik, és bár az én testalkatommal nem könnyű kilencvenöt percen keresztül letámadni és mellette beindulni az üres területekre, a Puskás Akadémia ellen volt energiám mindenre. A gólom? Kicsit mögém érkezett balról a labda, de olyan volt a szög, hogy a lövésemet vissza tudtam rántani, volt benne erő, így a kapusnak nem volt esélye védeni” – értékelte az utolsó bajnokit Futács Márkó, a csapat támadója.

Persze a Ferencvárosnál is készülnek az örökrangadóra és a bajnokság folytatására. Az elmúlt napokban több új játékost igazoltak, köztük a Soroksár balhátvédjét Pászka Lórándot. Hajnal Tamás, a klub sportigazgatója úgy véli a fiatal játékos a segítségükre lehet: „Évek óta nagyon szoros az együttműködésünk a Soroksárral, az évek során sok fiatal játékosunk játszott náluk, minden mérkőzésüket megtekintjük. Lóri teljesítménye mindig feltűnt, az NB II mezőnyében nagyon meggyőzően teljesített szakmailag és emberileg egyaránt. Szeretném kiemelni Lipcsei Péter és Dragóner Attila személyét, akik meglátták a lehetőséget Lóriban, és az utóbbi években hozzátették azt a szakmai munkát, ami lehetővé tette, hogy Lóri hozzánk kerüljön. Látható, hogy nemcsak mi adunk fiatalokat a Soroksárnak, hanem onnan is felkerülhetnek hozzánk tehetséges játékosok. Bízom benne, hogy a jövőben is hasonlóan jól fog működni ez a kooperáció. Lóri esetében most eljött a lehetőség, hogy megnézzük az NB I-es csapatunkban. A keretünkben ezen a poszton szerettünk volna változtatni, bízom benne, hogy Lóri ezzel a lehetőséggel élni fog. A játékstílusát tekintve egy pörgős, intenzív dinamikus balhátvéd, aki bátran lép be a támadásokba. Mentális oldalról nézve pedig egy roppant motivált, igazi győztes típus játékos.”

Nemcsak a védelmet erősítették meg a zöld-fehérek, ugyanis a brazil Atlético Mineirótól megvásárolták a klub 22 éves csatárát, Marquinhost. Ezzel még nem ért véget az igazolások sora, ugyanis a középpálya megerősítésére is érkezett játékos, a háromszoros nigériai válogatott Anderson Esiti is, aki elsősorban a labdaszerzésekben jeleskedett korábbi klubjaiban.

Szintén érdekesnek ígérkezik a Fehérvár–Újpest találkozó. Már csak azért is, mert a székesfehérváriak sorozatban három bajnokit veszítettek, így igencsak inogott a kispad Szabics Imre vezetőedző alatt. Ugyanakkor a liláknak is égető szükségük lenne a pontokra, hiszen jelenleg szégyenszemre a sereghajtó pozícióját töltik be. Szabics mindenesetre bízott saját magában, amit ki is fejtett egy esetleges távozását firtató kérdésre: „Nem az én feladatom ezt a kérdést megválaszolni, erre a vezetőség hivatott. Én hiszek magamban, hiszem azt, hogy ezzel a csapattal jó dolgokat lehet csinálni. Nem lettem ettől a három vereségtől se jobb, se rosszabb ember, se jobb, se rosszabb edző. Ugyanaz az az ember vagyok, aki áprilisban idejött.” Közben tegnap befutott a hír, hogy a klub közös megegyezéssel szerződést bontott Szabiccsal. A Fehérvári honlapján olvasható közlemény szerint a 40 éves szakemberrel együtt a szakmai stábból távozik Juhász Roland és Torghelle Sándor is. Az oldal azt írta, az élvonalban szereplő csapat új vezetőedzőjéről elsőként az egyesület hivatalos felületein tájékoztatják majd a szurkolóikat és a közvéleményt...

Az Újpestnél így reménykednek a jó eredményben, annál is inkább, mert sikerült a tavaszi idényre kölcsönbe megszerezniük a korábbi alapemberüket, a nigériai Vincent Onovot. A játékos a nyáron távozott a liláktól a dán Randersbe, ott viszont kevés játéklehetőséghez jutott, így örömmel tért vissza korábbi sikerei színhelyére. „Nagyon boldog vagyok, hogy újra itt lehetek. A csapat minden meccsét követtem, azután is, hogy eligazoltam, mert attól, hogy elmentem, még nem jelenti azt, hogy a szívemnek ezt a részét hátrahagytam volna. Úgy érzem, hogy jó formában vagyok, szerintem gyorsan tudok majd alkalmazkodni az új játékrendszerhez, az új vezetőedző elképzeléseihez” – nyilatkozta Onovo.

Az előzőekkel szemben a Honvéd nem igazolt, hanem eladott játékost. A vörös-feketék támadója, Balogh Norbert Dunaszerdahelyre teszi át székhelyét. Elválik, hogy ez mennyire bölcs lépés, hiszen a kispestiek péntek este, az előző fordulóban a Debrecent simán letaroló Mezőkövesdhez látogatnak.

A Kisvárda–Paks és a Puskás Akadémia–Debrecen találkozókat nyugodtan tekinthetjük a csalódott csapatok összecsapásának, hiszen az elmúlt hétvége egyiküknek sem úgy sikerült, ahogy előzetesen azt várták volna. Kérdés, ki tud közülük javítani?

A hétvége programja, péntek: Mezőkövesd–Honvéd (20 óra), szombat: Kisvárda–Paks (14.45), Gyirmót–Zalaegerszeg (17), MTK–Ferencváros (19.30), vasárnap Puskás Akadémia–Debrecen  (15.30), Fehérvár–Újpest (17.15).