2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ - WIMBLEDON

Čilićnek breaklabdája sem volt

Đoković jó játékkal elődöntős – Federer és Murray is a négy között – Ma a női elődöntő lesz műsoron
Elsőként Roger Federer jutott be a wimbledoni torna elődöntőjébe (fotó: Beta)

Elsőként Roger Federer jutott be a wimbledoni torna elődöntőjébe (fotó: Beta)

Novak Đoković 13. alkalommal is legyőzte a horvát Marin Čilićet, és bejutott a wimbledoni torna elődöntőjébe. A világelsőnek ez volt az 50. győzelme a londoni füves pályás tornán, és összességében pályafutása 650. győzelme. Novak a pénteki elődöntőben, ami 27. Grand Slam-elődöntője lesz, a francia Richard Gasquet-vel mérkőzik, aki nagy csatában győzte le a svájci Stan Wawrinkát.

Đoković tegnap mindhárom játszmában egy-egy alkalommal nyerte el ellenfele kezdőütését, akinek egyetlen breaklabdát sem engedélyezett. Novak sokkal jobban teljesített, mint az előző meccsén, amikor csak a végső erőfeszítés árán nyert a dél-afrikai Kevin Anderson ellen, és megérdemelten tett meg újabb nagy lépést a címvédés irányában.

Elsőnek Roger Federer jutott be az elődöntőbe. A hétszeres wimbledoni bajnok ezúttal nem adott alkalmat a francia Gilles Simonnak, hogy nagy tornán öt játszmára kényszerítse. Voltaképpen, kivéve a második játszma hajráját, Simon is gyöngébben, kisebb hévvel játszott, mint előző meccsein, ami a svájci magabiztosságával együtt háromjátszmás mérkőzést eredményezett. Simon a második szettben 3:5-ről egyenlített, de azon nyomban ismét elveszítette az adogatását, amit követően már nem maradt tényleges reménye a fordításra.

Roger a pénteki elődöntőben a hazai pályán szereplő és 2013-as bajnok skót Andy Murray-vel mérkőzik, vagyis az alsó ágon kialakult a 2. és 3. kiemelt eszményi párosítása. Murray ugyancsak nem bajlódott különösebben az előző körben Viktor Troickit verő kanadai Vasek Pospisillel. A kanadai ugyan derekasan küzdött, de a tudáskülönbség ezúttal is kidomborodott. Murray mindhárom játszmában időben elnyerte ellenfele adogatását, és rutinosan nyert, amivel már komolyan veszélyezteti Federer második helyét a ranglistán. Ezen a héten ugyan még nem előzheti meg, ha elnyeri a serleget, akkor sem, viszont a nyári amerikai portya szép alkalom lesz az előzésre.

A női elődöntőben ma Garbine Muguruza Agnieszka Radwanskával, Serena Williams pedig Marija Sarapova ellen játszik. A spanyol és a lengyel mérlege 2:2-re áll, mindkét idei meccsüket Muguruza nyerte. Ez kétesélyes mérkőzésnek tekinthető, míg Serena Williams kimondott esélyes Marija Sarapova ellen. Serena 17:2-re vezet, Marija pedig legutóbb 2004-ben, éppen Wimbledonban tudta legyőzni az amerikai világelsőt.

Novak nélkül Buenos Airesbe

Szerbia válogatottja Novak Đoković nélkül lép fel Argentína ellen a Davis-kupa negyeddöntőjében, július 17-e és 19-e között Buenos Airesben. Bogdan Obradović kapitány e meccsre a Troicki, Lajović, Tipsarević, Zimonjić négyest jelölte, a tartalék pedig Filip Krajinović. A vendéglátók a L. Mayer, Schwartzmann, Delbonis, Bagnis összeállítást nevezték be.

Krajinović nagyszerűen rajtolt a braunschweigi challengeren, ahol a rajton két spanyolt vert, és a negyeddöntőben feltehetően az első kiemelt, szintén spanyol Pablo Carrenóval mérkőzik. Ugyanakkor az olasz Todiban Dušan Lajović után Györe László is az 1. fordulóban búcsúzott.

WIMBLEDON.Negyeddöntő, férfiak: Đoković–Čilić 6:4, 6:4, 6:4, Murray–Pospisil 6:4, 7:5, 6:4, Federer–Simon 6:3, 7:5, 6:2, Gasquet–Wawrinka 6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 11:9.

BRAUNSCHWEIG. – A challenger 2. fordulójában: Krajinović–Muñoz 6:4, 6:0.

TODI. – A challenger 1. fordulójában: Montanes–Györe 6:4, 6:1.

BELGRÁD. – A futures 1. fordulójában: Radinski–M. Janković 6:7, 6:2, 6:4.

TELAVI. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Argyelán–Amiragjan 6:4, 6:4.

KNOKKE. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Bondár–Geukens 7:6, 6:2.