2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ, WIMBLEDON

Gasquet ellen a 18. döntőért

A francia meggátolta a Đoković–Wawrinka visszavágót – Novak 11:1-re vezet – Federer és Murray 22. alkalommal mérkőznek – S. Williams és Muguruza a női döntőben

Novak Đokovićnak még várnia kell arra, hogy Stan Wawrinkának visszavághasson a Roland Garros döntőjében elszenvedett vereségért. A sorsolás a wimbledoni elődöntőben kettőjük meccsét látta előre, erre azonban nem kerülhet sor, hisz szerdán este a francia Richard Gasquet, aki hetet haladva már 13. a ranglistán, totógyilkosnak bizonyult, és öt játszmában gyűrte le a svájcit. Novak ma tehát elvben könnyebb ellenféllel, a számára eddig rendre kellemes riválisnak bizonyult franciával mérkőzik, hogy bejusson pályafutása 18. nagy döntőjébe.

Gasquet és Wawrinka meccse színvonalas volt, hisz mindketten jó formában vannak, ezért az árnyalatok döntöttek. Volt esély mindkét oldalon, jórészt ki is maradtak, végül a döntő játszma 18. játékában a 9:8-as előnyben levő svájci nem használta ki a breaklabdát, s a tévedés a következő játékban visszavágott. Gasquet jutott ekkor abba a helyzetbe, hogy elnyerje Wawrinka adogatását, ami sikerült is neki, s a 20. játék, a francia adogatásán, egyben a meccs utolsója is volt.

Đoković és Gasquet eddig 12 alkalommal mérkőztek, és a szerb 11:1-re vezet. A francia az egyetlen győzelmet még 2007. november 13-án a sanghaji mestertorna csoportküzdelmeiben aratta, azóta pedig Novak zsinórban 9-szer diadalmaskodott. Gyakran fölényesen, mint ahogy az idén június 1-jén is, amikor a világelső a Roland Garroson 6:1, 6:2, 6:3-ra nyert. Noha a francia kiválóan játszik Londonban, hisz korábban a tehetséges ausztrál Nick Kyrgiost is verte, a mai meccsen Novak nemcsak a hagyomány miatt lesz esélyes, hanem mert az ő formája is felfelé ívelőben van. Marin Čilić ellen kimondottan jól játszott, és ezért nagy meglepetés lenne, ha nem ő jutna a döntőbe.

A másik meccs, amelyben Roger Federer és Andy Murray néznek farkasszemet, sokkal izgalmasabbnak és kiegyensúlyozottabbnak ígérkezik. Ez lesz a 22. meccsük, Roger 11:10-re vezet, füvön pedig 1:1 az állás. A svájci 2012-ben éppen a skótot verte a londoni döntőben, amikor 17. és egyelőre utolsó nagy tornáját nyerte, pár hétre rá pedig ugyanott Murray az olimpiai zárómeccsen vágott vissza.

Tegnap lejátszották a női egyes elődöntőjét. Serena Williams a várt módon, két játszmában és gyorsan győzte le Marija Sarapovát, így kettőjük mérlege 18:2-re módosult, a másik meccsen pedig a 21 éves spanyol Garbine Muguruza idegölő nagy csatában múlta felül a lengyel Agnieszka Radwanskát, amivel nemcsak első nagy döntőjét harcolta ki, hanem biztosan bejut a 10 legjobb közé. A döntőt szombaton tartják meg.

Filip Krajinović pompásan folytatta a szereplést a braunschweigi challengeren, hisz a negyeddöntőben az első kiemelt spanyol Pablo Carrenót is legyőzte. Filip a döntőért vagy a német Daniel Brandsszal, vagy a japán Daniel Taróval mérkőzik. Ha döntős lesz, Krajinović visszajut a 100 legjobb közé.

WIMBLEDON. – Negyeddöntő, férfiak: Gasquet–Wawrinka 6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 11:9, nők, elődöntő: S. Williams–Sarapova 6:2, 6:4, Muguruza–A. Radwanska 6:2, 3:6, 6:3.

BRAUNSCHWEIG. – A challenger 2. fordulójában: Krajinović–Carreno 7:5, 4:6, 6:3.

KNOKKE. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Distelmans–Bondár 6:2, 6:3.