2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Először a selejtezőn túl

Györe László ellenfele a szintén szerbiai Dušan Lajović lesz (fotó: Ótos András)

Györe László ellenfele a szintén szerbiai Dušan Lajović lesz (fotó: Ótos András)

Másfél hónappal a 20. születésnapja után Györe László először jutott túl egy ATP-torna selejtezőjén, és Umagban ma pályafutása második ATP-meccsét vívhatja. A bemutatkozás másfél évvel ezelőtt történt, amikor a zentai játékos Bangkokban szabadkártyával szerepelhetett, és az 1. fordulóban két játszmában veszített a spanyol veterán Feliciano López ellen. Györe az idén Dubajban és Bukarestben, majd a Roland Garroson is próbálkozott, de nem jutott táblára, Isztriában azonban két meccset nyert a selejtezőben, s ma az 1. fordulóban, vajdasági rangadón, az ópázovai Dušan Lajović lesz az ellenfele, akit január elején a csehországi Prostějovban már le tudott győzni. Jó lenne, ha Györe ma eredményesebben adogatna, mint a selejtező során, hisz a horvát Mektić a második, az olasz Marcora pedig az első játszmában dolgozott le két break hátrányt, amikor a zentai teniszező a játszmáért szervált. Szerencse, hogy Györe képes volt arra, hogy gyakran nyerje el riválisai adogatását, így a főtáblára jutás mégsem volt kérdéses. Ma mindenesetre nagy csata várható, hisz Lajovićnak is – mivel már nincs az első százban – égető szüksége van a győzelemre, és számára is tét az azért járó 20 pont.

Bojana Jovanovski kissé váratlan győzelemmel kezdett Isztambulban a kazah Jaroszlava Svedova ellen. A belgrádi játékosnak minden pont aranyat ér, hisz a naprakész listán már a 80. hely alá esett, a 2. fordulóban pedig vagy Jelena Jankovićtyal, vagy a lengyel Urszula Radwanskával mérkőzik.

Aleksandra Krunić súlyos vereséget szenvedett Bad Gasteinban a selejtezős orosz Darija Kaszatkinától, és Babos Tímea sem járt sikerközelben a vele hasonló játékerőt képviselő szlovén Polona Hercoggal szemben.

Az olasz Recanatiban rajtolt challengeren két szerbiai szerepel. Miljan Zekić az 1. fordulóban a bosnyák Mirza Bašićtyal, a selejtezőből feljutott Ilija Bozoljac pedig az egyiptomi Mohamed Szafvattal találkozik. A finn Tamperében Peđa Krstin kezdett győzelemmel a challengeren, hisz az olasz Bellotti csak szimbolikus ellenállást tanúsított. A nagykikindai teniszező a 2. körben az osztrák Jürgen Melzerrel vagy a francia Lamasine-nel találkozik.